Η Εορτή του Οσίου Παναγή Μπασιά του εν Κεφαλληνία στα Κρύα Ιτεών Πατρών

Γράφει ο Απόστολος Παπανίκος

Πανηγυρικώς εορτάσθη και φέτος η Ιερά Μνήμη του Οσίου πατρός ημών Παναγή, Ιερέως του Μπασιά, του εν Κεφαλληνία, στην Ενορία των Αγίων Αντωνίου και Χαραλάμπους στα Κρύα Ιτεών των Πατρών.

Ο Εορτασμός μετετέθη από τις 7 Ιουνίου, λόγω της Μεγάλης Εορτής της Πεντηκοστής.

Την παραμονή της Εορτής ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το νησί του Αγίου.

Η ομιλία του Θεοφιλεστάτου για την βιωτή του Οσίου (βλέπε βίντεο), ωφέλησε πνευματικά το πλήθος των πιστών που παρευρέθη, προκειμένου προσκυνήσει τον Άγιο και λάβει την ευχή του.

Ανήμερα της λαμπράς Πανηγύρεως ετελέσθη ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος και ομιλούντος, του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Ανδρέου Θεοδωράτου, Ιεροκήρυκος της Ι.Μ. Πατρών, ο οποίος επίσης έλκει την καταγωγή του από τα μέρη του Αγίου.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ετελέσθη ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση προς τον Όσιο Παναγή, στο τέλος των οποίων ο Εφημέριος του Ιερού Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Δημητρόπουλος ανεφέρθη σε πλείστα θαύματα τα οποία τέλεσε ο Άγιος εν ζωή.

Περατώνοντας τον λόγον του, ευχαρίστησε τον Άγιο Τριαδικό Θεό για τον λαμπρό εορτασμό που επεφύλαξε κι εφέτος στην Ενορία για τον Άγιον Παναγή, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσόστομο, με την ευλογίαν του οποίου επραγματοποιήθη η Πανήγυρις, τον Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Κερνίτσης κ. Χρύσανθον, το Ιερατείο που έλαβε μέρος στις Ακολουθίες, τους κοπιώντας και ψάλλοντας και όλους τους ευσεβείς Χριστιανούς, που ευλαβώς προσήλθαν να τιμήσουν και να προσκυνήσουν το Άγιο.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι και η φετινή Πανήγυρις ήταν αφιερωμένη σε όλους όσοι διαγωνίζονται στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Προς τούτο,καθ’ όλες τις Ιερές Ακολουθίες, αναπεύθησαν προσευχητικές δεήσεις με σκοπό να ενισχυθούν τα παιδιά μας και να επιτύχουν στην ωραία τους προσπάθεια για το μέλλον τους.

Φωτογραφίες – video:Πρεσβυτέρα Γεωργία Δημητροπούλου Αθανάσιος Κανελλάκης

 

Διαβάστε ακόμα