Ο Βαβυλώνος Θεόδωρος τέλεσε εξάμηνο μνημόσυνο του Αχελώου Ευθυμίου

Κατά την Κυριακή Β’ Ματθαίου, σύναξη πάντων των αγιορειτών οσίων Πατέρων, στο υποκείμενο του ναού της αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως παρεκκλήσιο του αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, ιερούργησε ο επίσκοπος Βαβυλώνος Θεόδωρος.

Με την άδεια και ευλογία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β΄, εκπροσώπησε τον πάπα και πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’ κατ’ εντολή του εν Αθήναις εκπροσώπου Του, μητροπολίτου Γουινέας Γεωργίου στην Θεία Λειτουργία, κατά την οποία τέλεσε το εξάμηνο μνημόσυνο του μακαριστού μητροπολίτου Αχελώου κυρού Ευθυμίου, τιμής και ευγνωμοσύνης ένεκεν του δευτέρου θρόνου της Ορθοδοξίας, για την προσφορά του μακαριστού, στα πρώτα ιεραποστολικά βήματα της Ορθοδοξίας και στην Αφρική.

Ο επίσκοπος Θεόδωρος κατά το ιερό μνημόσυνο ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών για την κυριαρχική του άδεια ώστε να ιερουργήσει και αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του αειμνήστου «σπουδαίου Ιεράρχου της Εκκλησίας της Ελλάδος» όπως τον χαρακτήρισε. Μάλιστα σημείωσε τον ζήλο και την αυταπάρνηση με την οποία διηκόνησε την Εκκλησία σε όλους τους τομείς του ιερού της έργου. Στους οικείους και τα πνευματικά παιδιά του εκλιπόντος, μετέφερε την ευγνωμοσύνη του προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας για τα όσα προσέφερε στο λαό του Θεού με την ποιμαντική του μέριμνα, με την γραφίδα του και το ήθος του, αλλά και για την δράση του στις απαρχές της ορθοδόξου ιεραποστολής στην μαύρη ήπειρο.

Στη θεία λειτουργία συμμετείχαν ο πρωτοσύγκελος του μητροπολίτη Γουινέας, αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Καγίεμπε και οι εφημέριοι του ναού αρχιμανδρίτες Σεραφείμ Δημητρίου και Δαμασκηνός Φυλακτός.

Κατά το κήρυγμα του στην Θεία Λειτουργία, ο επίσκοπος Θεόδωρος εκκινώντας από την αποστολική περικοπή αναφέρθηκε στο τι ζητά ο Κύριος από τους ανθρώπους, λέγοντας ότι θα δικαιωθούν οι τηρητές και όχι οι ακροατές του νόμου του Θεού. Μίλησε για την συνείδηση του ανθρώπου και αναφέρθηκε στο ότι οι εκτός Εκκλησίας 

που δεν γνωρίζουν τον νόμο, πράττουν τον νόμο και τις εντολές του Θεού χωρίς να τον γνωρίζουν, αφού ο άνθρωπος είναι πλασμένος αγαθός. Καταλήγοντας ο επίσκοπος ευχήθηκε, «να μας αξιώνει ο Θεός να πορευόμαστε σύμφωνα με το θέλημά Του, να τηρούμε τις εντολές Του και να παρεκκλίνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο από τον δρόμο Του, ώστε εν ημέρα της κρίσεως να ακούσουμε και εμείς της ευκταίας φωνής, ευ δούλε αγαθέ και πιστέ»

Στο ιερό μνημόσυνο παραβρέθηκε μεταξύ άλλων συγγενών, η αδελφή του μακαριστού Χρυσούλα Μακρή, η οποία και δημοσίευσε εμπεριστατωμένο άρθρο στο περιοδικό του Αγρινίου “ρίζα” για τον Μητροπολίτη Ευθύμιο. Διαβάστε το άρθρο στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://drive.google.com/file/d/14cNtBsnNRK0ajdrsLk3tDgV4SweRGLaR/view?usp=sharing 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του μνημοσύνου ακολούθησε συλλυπητήρια δεξίωση στην αίθουσα πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Mανταδάκης.

Στις 16/6/2020, ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ναού μας, αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου μετέβη στο Αγρίνιο, όπου με την άδεια του οικείου ιεράρχου μητροπολίτου Κοσμά, τέλεσε επιτάφιο τρισάγιο στον τόπο αναπαύσεως του μακαριστού αρχιερέως Ευθυμίου αλλά και του παρακείμενα αναπαυομένου Μητροπολίτου Ευρίπου Βασιλείου, ο οποίος και διετέλεσε αρχιερατικώς επίτροπος στην Ηλιούπολη, επί μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα