Πανηγυρικός Εσπερινός του Οσίου Λουκά του Ιατρού στην Τρίπολη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε απόψε, Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, Πανηγυρικός Εσπερινός του Οσίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Τρίπολης, όπου φυλάσσεται άφθαρτο τμήμα της καρδιάς του Αγίου. 

Της Ακολουθίας προεξήρχε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιουστίνος Τσαγκούρης, πλαισιούμενος από Ιερείς της πόλεως. 

Στο κήρυγμά του ο π. Ιουστίνος αναφέρθηκε στην Πνευματική “Μέθη” των Αγίων της Εκκλησίας μας, η οποία διακατείχε και ο εορτάζων Όσιος Λουκάς, Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, ο Ιατρός. Συνάμα, τόνισε στο εκκλησίασμα, πως ο Άγιος Λουκάς είναι παράδειγμα αγάπης προς τον Θεό, τον οποίο σαν χριστιανοί οφείλουμε να μιμηθούμε. “Αγάπησε τον Χριστό και υπέστη τα δεινά και τις θλίψεις με πόνο ψυχής ακολουθώντας την σταυρική θυσία”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, ευχήθηκε ο Θεός να στερεώνει όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα εκείνους που έδωσαν και δίνουν μεγάλη μάχη καθημερινά στον τομέα της υγείας. 

Με το πέρας του Εσπερινού τελέσθηκε Αγιασμός και διαβάστηκε η ευχή του εορτάζοντος Αγίου προς ενίσχυση και αγιασμό των Ιατρών, Νοσηλευτών,  Φαρμακοποιών και όλων όσων σχετίζονται με τον τομέα της υγείας. 

Πλήθος πιστών, συνέρρευσε για να προσκυνήσει απότμήμα της άφθαρτης καρδιάς και λείψανο του Οσίου Λουκά, αλλά και απότμημα λειψάνου του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα και να λάβει την χάρη τους. 

Να σημειωθεί, ότι στις Ακολουθίες έψαλε ο Βυζαντινός Χορός του Ι. Ναού Αγίας Βαρβάρας Τρίπολης. 

 

 

Διαβάστε ακόμα