Παρουσία του Αρχιεπισκόπου ξεκίνησαν τα εξ΄ αποστάσεως προγράμματα του Ι.Π.Ε.

Με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β΄ ξεκίνησαν τα εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί το Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στον χαιρετισμό του, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι τα επιμορφωτικά προγράμματα που προσφέρονται από το Ι.Π.Ε. αποτελούν έκφραση της συνέργειας μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας. Είμαστε, μεταξύ μας, συναγωνιστές στην κοινωνία, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη δεκαετή παρουσία του Ι.Π.Ε., τα προγράμματα του οποίου έχουν παρακολουθήσει πάνω από 10.000 κληρικοί και λαϊκοί. Δεκαετή παρουσία, στην αρχή της οποίας στάθηκε στη συνομιλία του με τον  Μακαριώτατο ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ Μάξιμος, εισηγητής σε ένα από τα 10 Τμήματα που ξεκίνησαν χθες, ο οποίος αναφέρθηκε στη θητεία του ως πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής και την πρωτοβουλία που ανέλαβε τότε ο διευθυντής του Ι.Π.Ε.  πρωτοπρ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης.

Μια πρωτοβουλία που συνεχίζεται σήμερα προσαρμοζόμενη στο πνεύμα των καιρών, καθώς η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προσφέρει στην Εκκλησία ένα πρόσθετο εργαλείο για την κάλυψη των σύγχρονων εκπαιδευτικών αναγκών.

Η σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., πρόεδρος του οποίου είναι ο Μακαριώτατος, συνάντησε τη θετική ανταπόκριση τόσο των κληρικών, όσο, κυρίως, και των λαϊκών, όπως προκύπτει απότην πληθώρα των ενδιαφερομένων που δήλωσαν συμμετοχή μέχρι και την τελευταία ημέρα της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε τον Μακαριώτατο ο αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, εντός του Ιουνίου προβλέπεται να ολοκληρωθούν 37,άνευ καταβολής διδάκτρων, επιμορφωτικά προγράμματα με 640 συμμετοχές από όλη την επικράτεια της χώρας, στα οποία δίνεται έμφαση σε σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα (παιδιών και εφήβων, οικογενειακού βίου, ενδοοικογενειακής βίας, κ.λπ.) καικατανέμονται στις ακόλουθες πέντε Θεματικές Ενότητες:

Α) Η ενορία ως κύτταρο της τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικοπρονοιακής στήριξης

Β) Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική υποστήριξη των νοσούντων και των οικείων τους

Γ) Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστικη υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων

Δ) Διαχείριση προβλημάτων οικογενειακού βίου

Ε) Θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας

Τα προγράμματα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Εμφαση στις Δομές της Εκκλησίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Διά Βίου Μάθηση».

Στα επιμορφωτικά προγράμματαθα διάξουν 80 εκπαιδευτές, πολλοί εκ των οποίων είναι κληρικοί με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα, όπως επίσης πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές και ειδικοί αυξημένου κύρους. Οι συμμετέχοντες έχουν στη διάθεσή τους ψηφιοποιημένο εκπαιδευτικό υλικό και σχετική ανά αντικείμενο βιβλιογραφία για την εκπόνηση της τελικής εργασίας τους, η οποία οδηγεί στη χορήγηση Βεβαίωσης Πιστοποιημένης Επιμόρφωσης και, ως προς τους κληρικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους, στη μοριοδότηση με βάση το καθεστώς (ΦΕΚ Β’ 1657/2020) μοριοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Εκτός από τα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, προβλέπεται η σταδιακή συνέχιση και των διά ζώσης προγραμμάτων που προσφέρει το Ι.Π.Ε., τηρώντας βεβαίως τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η πολιτεία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν.

 

 

Διαβάστε ακόμα