Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τον Πολιούχο της Λευκωσίας Άγιο Τριφύλλιο

Με όλη την πρέπουσα επισημότητα, τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 12ης Ιουνίου 2020, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, Μέγας πολυαρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν του Προστάτου και Πολιούχου της πόλεως της Λευκωσίας Αγίου Τριφυλλίου, πρώτου επισκόπου Λήδρας, χοροστατούντος τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, συγχοροστατούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου, Μεσαορίας κ. Γρηγορίου και Νιτρίας κ. Νικοδήμου και συμπροσευχομένου τού Καθηγουμένου τής Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννη Ιωάννου. Ευάριθμοι, επίσης, κληρικοί τής πρωτεύουσας συμμετείχαν στον πανηγυρικό αυτό Εσπερινό προς τιμήν τού προστάτου τής πόλεώς τους.

Ακόμη, ευλαβείς πιστοί, ανάμεσα στους οποίους και ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης, έδωσαν το παρόν τους για να τιμήσουν τον πολιούχο τους Άγιο και ένωσαν τις προσευχές τους ενώπιον της Ιερής Εικόνας και της τιμίας κάρας του Αγίου Τριφυλλίου, η οποία μεταφέρθηκε για λίγες μέρες στο Ναό της Παναγίας Φανερωμένης από την Μονή Κύκκου, όπου διαφυλάσσεται ως ανεκτίμητος θησαυρός.

Κατά τη διάρκεια του εσπερινού έγινε περιφορά τού τιμίου λειψάνου και τής ιεράς εικόνος τού αγίου Τριφυλλίου και τελέσθηκε αρτοκλασία.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στις αρετές που κοσμούσαν τον Άγιο Τριφύλλιο και ιδιαίτερα στη μεγάλη αρετή της ταπεινοφροσύνης, όπως ακριβώς και ο δάσκαλος και γέροντάς του άγιος Σπυρίδων. Τόνισε επίσης ότι ο άνθρωπος του Θεού προσφέρει πάντοτε αγάπη στους άλλους όπως ακριβώς ο πολιούχος της Λευκωσίας, ο οποίος ήταν πάντοτε στο πλευρό του ποιμνίου του και η πόρτα τής καρδιάς και του επισκοπείου του ήταν πάντοτε ανοικτή για όλους τους πονεμένους και εν ανάγκαις ευρισκομένους αδελφούς μας.

Λίγο πριν το τέλος τού Εσπερινού, ο Μακαριώτατος προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη τον π. Γεώργιο Χριστοδούλου, εκπαιδευτικό και άγαμο κληρικό τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Ακόμη, ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος προς τον νεοπροχειρισθέντα εξέφρασε την βεβαιότητά του πως θα είναι αντάξιος του λειτουργήματός του, καθόσον το βεβαιώνει η μακρά του υπηρεσία στην Εκκλησία.

Μέτα το πέρας τού Εσπερινού, ο εορτάζων Αρχιμανδρίτης τής Ι. Αρχιεπισκοπής π. Τριφύλλιος και ο νεοπροχειρισθείς π. Γεώργιος μοίρασαν κεραστικά σε όλο το εκκλησίασμα.

 

 

Διαβάστε ακόμα