Τιμήθηκαν οι Άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα στην Ηλιούπολη

Με μετάθεση της μνήμης τους τιμήθηκε η εορτή των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας στον ομώνυμο τους ναό, στην Ηλιούπολη. Στις 9 και 10 Ιουνίου έγινε αντίστοιχα ο εσπερινός και αγρυπνία και όρθρος με τη θεία λειτουργία καθώς και η λιτανεία της ιεράς εικόνος και των τιμίων λειψάνων. Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν την επόμενη, 11η Ιουνίου.

Στον εσπερινό της παραμονής, συμπροσευχομένου του αντιδημάρχου Ιωάννου Πούλου, προεξήρχε ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Σερέτης, του ναού Αγίου Κωνσταντίνου Ηλιουπόλεως και κήρυξε τον Θείο λόγο ο πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Πετάσης, του ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως. Του εσπερινού συμμετείχαν οι κατά το παρελθόν εφημερεύσαντες στο ναό αρχιμανδρίτες Ιωάννης Μάτσιτζ και Σεραφείμ Δημητρίου.

Την αγρυπνία ιερούργησε ο πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Σκούλικας του ιερού ναού Προφήτου Ηλιού Ριζουπόλεως.

Την επόμενη, την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου της ο οποίος έκανε και το κήρυγμα. Συλλειτούργησαν εκτός των ιερέων του ναού Χαραλάμπους Γεωργαντά και Ιωάννου Ανδρικόπουλου και οι πρωτοπρεσβύτεροι Μιχαήλ Γιαννάτος της Κοιμήσεως Ηλιουπόλεως και Παναγιώτης Κούκουνας του Αγίου Νικολάου Ηλιουπόλεως. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Ιωάννης Πούλος.

Το απόγευμα, μετά τον μεθεόρτιο Εσπερινό έγινε η λιτανεία στους δρόμους της πόλης από τους πατέρες Σεραφείμ, Μιχαήλ, Παναγιώτη, Χαράλαμπο και Ιωάννη, με συνοδοιπόρους τον δήμαρχο Γεώργιο Χατζηδάκη, τους αντιδημάρχους Ιωάννη Αντζινά, Ιωάννα Σκλαβενίτη και Κωνσταντίνο Σεφτελή, δημοτικούς συμβούλους και ικανό αριθμό πιστών.

Στις ιερές ακολουθίες εκτός της αγρυπνίας συμμετείχαν και ο διάκονος του ναού Παναγιώτης Καζαμίας, καθώς και ο διάκονος του ναού της Κοιμήσεως Ηλιουπόλεως, Δημήτριος Μπαρμπαρής.

Με την επιστροφή στο ναό, τελέστηκε παράκληση από τον εφημέριο πρωτοπρεσβύτερο Σπυρίδωνα Αγγελόπουλο.

Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν την επόμενη με την Θεία Λειτουργία και λιτανεία που τελέστηκε προς τιμήν του Αγίου Λουκά αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του ιατρού, ο οποίος τιμάται στο παρεκκλήσι αγίων φωτιστών των Σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίου και των Ρώσων αγίων Ιωάννου, Σεραφείμ και Λουκά, που υπάρχει υποκείμενο στο ναό.

Το απόγευμα της εορτής, δεδομένου του εορτασμού της συνάξεως της Παναγίας Άξιον Εστίν, τελέσθηκε ο Ακάθιστος Ύμνος της Θεοτόκου, αφού αυτός δεν είχε γίνει παρουσία πιστών την ημέρα της εορτής του, εξαιτίας των κρατικών απαγορεύσεων για συμμετοχή του λαού στη λατρεία. Από μία στάση έψαλαν οι πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Καρπαθίου του ναού προφήτου Ηλιού Ηλιουπόλεως και πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Σαββόπουλος του ναού αγίας Παρασκευής Ηλιούπολεως. 

Τοιουτοτρόπως τιμήθηκαν οι έφοροι της ομόρου ενορίας για το 2020.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Διαβάστε ακόμα