Ακολουθία των Χαιρετισμών στους Καθεδρικούς Ναούς Καλαβρύτων και Αιγίου

Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου πένθιμα ήχησαν το πρωί οι καμπάνες των Ιερών Ναών και Μονών τής Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με αφορμή την ανιστόρητη, απαράδεκτη και προκλητική απόφαση του τουρκικού Κράτους να μετατρέψει την Μεγάλη Εκκλησία του Γένους, την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως σε μουσουλμανικό τέμενος. Μία απόφαση προσβλητική όχι μόνο για το λαό μας που έχει συνδέσει την ιστορία, τους θρύλους και την παράδοσή του με τον επιβλητικό τούτο βυζαντινό Ναό, αλλά και για ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία καθώς η Αγία Σοφία είναι το αιώνιο σύμβολο που ενώνει λαούς και πολιτισμούς.

          Στις 11π.μ. στους Καθεδρικούς Ναούς Κοιμήσεως της Θεοτόκου των πόλεων των Καλαβρύτων και του Αιγίου τελέστηκε η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκο, την Υπέρμαχο Στρατηγό και Μητέρα του Γένους μας, την ίδια ώρα που στην Αγία Σοφία ο ιμάμης ξεκινούσε την προσευχή της Παρασκευής για τους Μουσουλμάνους. Αθρόα δε ήταν η συμμετοχή πλήθους πιστών, οι οποίοι, προκαλώντας ρίγη συγκινήσεως, έψαλαν όλοι μαζί το «Τῇ Ὑπερμάχῳ…», προσευχόμενοι και αιτούμενoι τις πρεσβείες και την παρέμβασή Της για όσα δραματικά γεγονότα λαμβάνουν χώρα σε εθνικό επίπεδο τις τελευταίες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη και το Αιγαίο.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε του Ακάθιστου Ύμνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων, όπου μετέβη για ποιμαντικούς και υπηρεσιακούς λόγους, ενώ στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της ενότητας του Έθνους σε ανάλογες στιγμές, όπως χρειάζεται την σημερινή ημέρα του πένθους για την Εκκλησία.

 

 

Διαβάστε ακόμα