Εορτή Ανακομιδής Λειψάνων της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας

Η νεοφανής Οσία Σοφία της Κλεισούρας αποτελεί κόσμημα και καύχημα, όχι μόνο της Καστοριάς και της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και ολόκληρης της Ορθοδοξίας. Γι’ αυτό και ένα πλήθος ανθρώπων από τα πέρατα της Οικουμένης καταφθάνει στο Μοναστήρι της Παναγίας, προκειμένου να προσκυνήσει τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας και να καταθέσει την ευλάβειά του στα χαριτόβρυτα τίμια Λείψανα της Οσίας Σοφίας.

Αυτήν ακριβώς την εύρεση των τιμίων Λειψάνων της Οσίας Σοφίας και την ανακομιδή τους εορτάζει η τοπική μας Εκκλησία στις 8 Ιουλίου. Έτσι κι εφέτος, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής τελέστηκαν οι πανηγυρικές ακολουθίες του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας στις 7 και 8 Ιουλίου, προκειμένου να τιμηθεί η μεγάλη αυτή ασκήτρια του Πόντου.

Στον Εσπερινό της 7ης Ιουλίου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, συμπροσευχόμενος στάθηκε ο επιχώριος Επίσκοπος, ενώ πλήθος Κληρικών και λαϊκών προσήλθαν προσευχητικά στην κατανυκτική αυτή ακολουθία. Μετά την Αρτοκλασία, τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Καστορίας αναφερόμενος στη φράση του Αποστόλου Ματθαίου : «ομοία εστίν η βασιλεία των ουρανών ανθρώπω εμπόρω ζητούντι καλούς μαργαρίτας». Συμπλήρωσε το παράδειγμα του Αποστόλου με τις ρήσεις δύο μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας, του Μεγάλου Βασιλείου («πάντες οι την ευαγγελικήν οδόν πορευόμενοι έμποροι εσμέν») και του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου («εβουλήθην γενέσθαι τις μεγαλέμπορος»). Σημείωσε δε χαρακτηριστικά ότι η Οσία Σοφία αγόρασε την Βασιλεία των Ουρανών από αυτήν ήδη την ζωή με τον τρόπο ζωής, με την άσκηση και τις αρετές της, αλλά κυρίως με την άρνηση του θελήματός της το οποίο το παρέδωσε εξ ολοκλήρου στον Θεό.

Την κυριώνυμη ημέρα, στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Αθανάσιος, ενώ συλλειτούργησε ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης της Σιάτιστας, ο οποίος με θεολογικό τρόπο ανέλυσε τη συμβουλή που συνήθιζε να δίνει η Οσία «Πολλά υπομονήν». Ανέφερε στον λόγο του χωρία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου που εκθειάζουν την ύψιστη αυτή αρετή της υπομονής, ενώ με ακρίβεια παρέθεσε μια ιστορία από το Γεροντικό και τον Αββά Παμβώ. Ευχήθηκε δε σε όλους να μιμηθούμε τους Αγίους στις αρετές τους, ιδιαίτερα την τιμωμένη Αγία Σοφία.

Στο τέλος, τελέστηκε σύντομη Λιτανεία πέριξ της Ιεράς Μονής, ενώ ο Μητροπολίτης Καστορίας διάβασε και σχετική ευχή προς την Οσία Σοφία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Διαβάστε ακόμα