Ικεσία στην Παναγία για την Αγία Σοφία στον Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου

Την πάσαν ελπίδα μας εις Σε ανατιθέμεθα Μήτερ του Θεού, φύλαξον ημάς,
την Εκκλησίαν, την Πατρίδα και τον Κόσμον Σου, υπό την Σκέπην Σου!!

Η Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020, ήταν μια ημέρα θλίψης και πίκρας για ολόκληρο τον Χριστιανισμό, αλλά επίσης και για τον παγκόσμιο Πολιτισμό. Διόλου δεν πρέπει όμως να σβήσει από την μνήμη μας αλλά να παραμείνει ανεξίτηλη στην φθορά του χρόνου για την νέα Ιεροσυλία που οι Τούρκοι επιχείρησαν εις βάρος της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, μετατρέποντας την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί ύστερα από 86 χρόνια. Αυτή η πράξη της Τουρκικής Κυβέρνησης με πρωτεργάτη και καθοδηγητή τον κ. Ερντογάν, αποτελεί ύβρη και πρόκληση κατά των Χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα που όλοι μιλάμε για δικαιώματα, για πολιτισμό, για ελεύθερα μνημεία, ο Ναός της Σοφίας του Θεού με μίσος, με πάθος και φανατισμό μετατράπηκε δυστυχώς και πάλι σε Ισλαμικό Τέμενος.

Κατόπιν σεπτής εντολής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, όπως εις όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεώς μας έτσι και εις τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, τελέσθηκε με ιεροπρέπεια, κατάνυξη και σε κλίμα συγκίνησης από τον εφημέριο π. Νικόλαο Κατσηδήμα και την προσέλευση αρκετών Χριστιανών μας, Παρακλητική δέηση-ικεσία προς την Υπέρμαχο Στρατηγό, όπως το έκαναν πάντοτε οι πατέρες μας επικαλούμενοι σε κάθε δύσκολη ώρα, σε κάθε πολιορκία της Κωνσταντινουπόλεως, τη χάρη και τη βοήθεια της Παναγίας, η οποία είναι η μοναδική βοήθειά μας ενώπιον του Θεού, καθώς επίσης το πνευματικό στόλισμα της Ορθοδοξίας αλλά και της Εκκλησίας μας.

Μετά το πέρας της ιερής και λιτής αυτής Παρακλητικής ακολουθίας, αναγνώσθηκε η εμπνευσμένη εγκύκλιος του Σεπτού μας Ποιμενάρχου, ενώ ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος! Αυτή η παρότρυνση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας ήταν μία συμβολική, ειρηνική κίνηση και πνευματική διαμαρτυρία της τοπικής μας Εκκλησίας απέναντι στην βαναυσότητα, απέναντι στους χαλιφικούς αλλαλαγμούς της νέας Οθωμανικής κυριαρχίας, απέναντι στην βαρβαρότητα και απέναντι στην ύβρη να μετατραπεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας σε Ισλαμικό Τέμενος. Η Αγία Σοφία δεν είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό μνημείο, όπως την παρουσιάζουν. Η Αγία Σοφία είναι ο κυρίως Ορθόδοξος Ναός, ο πρώτος Ναός της Ορθοδοξίας. Στην Αγία Τράπεζά της λειτούργησαν μεγάλοι άγιοι Πατριάρχες και Αρχιερείς και τέλεσαν αναρίθμητες αναίμακτες Θυσίες, προσφέροντας στους πιστούς το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Εκεί που λατρευόταν ο Τριαδικός Θεός, εκεί που αναιμάκτως θυσιαζόταν ο Εσταυρωμένος και Αναστάς Χριστός, ο μόνος αληθινός Θεός μας, εκεί τώρα θα λατρεύεται ο Αλλάχ… Ό,τι και να γίνει, όμως, στη συνείδηση όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών, άπαξ και καθαγιαστεί η Αγία Τράπεζα με Λείψανα Αγίων, το οικοδόμημα είναι Χριστιανικός τόπος λατρείας για πάντοτε. «Άπαξ Ναός-Εσαεί Ναός». Θα παραμένει όχι μόνο μοναδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και Κιβωτός της Εκκλησίας και του Γένους μας. Η Αγιά Σοφιά με Σταυρό ή χωρίς Σταυρό ήταν, είναι και θα είναι ο θρόνος του Βυζαντίου, η ψυχή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας!

«Σώπασε κυρὰ Δέσποινα, καὶ μὴ πολυδακρύζῃς, πάλι μὲ χρόνους, μὲ καιρούς, πάλι δικά μας θά ῾ναι».


Εκ του Ιερού Ναού

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin