Ο εορτασμός της Αγίας Μαρίνας στην Ηλιούπολη Αττικής

“Δεν ευχαριστούμε τους συναρμόδιους υπουργούς για την ανευθυνότητα τους στο να μην απαντήσουν στα ερωτήματα μας περί της διεξαγωγής της πανηγύρεως”. Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της εκκλησιαστικής κοινότητας μας αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου χαιρέτησε την ολοκλήρωση της ιεράς λιτανείας, αφού δύο μέρες πριν με Κ.Υ.Α. οι πέντε υπουργοί, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Προστασίας του Πολίτη,Υγείας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, απαγόρευσαν χωρίς διευκρινήσεις τα πανηγύρια. Επειδή και ο λαός λέει «οι γύφτοι τα μαλώματα τα ‘χουν για πανηγύρια» τους ρωτήσαμε τι εννοούν πανηγύρι και ουδέποτε απάντησαν, παρότι ευτέλισαν εαυτούς από διευκρινιστικές εγκυκλίους για το εμπορικό τμήμα των πανηγύρεων. Δεν μας απάντησαν αν θα μπορούσε να γίνουν ως μουσικές παράστασεις, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις τα βραδινά της εορτής.

Το ανευθυνουπεύθυνο κράτος φρόντισε ώστε το πανηγυρικό διήμερο, να περικοπεί και παράλληλα να προσβληθεί για μια ακόμη φορά η νοημοσύνη των πιστών, ενοριτών και επισκεπτών. Εκδίδοντας μια ακόμη ασαφή ΚΥΑ, που μοναδικό της στόχο είχε να βλάψει την πίστη και τους πιστούς,τις παραδόσεις και τα έθιμα, μπερδεύοντας τον λαό που ρωτούσε αν θα γίνε λειτουργία. Αποτέλεσμα αυτής της ΚΥΑ, ότι περιορίστηκαν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις στην κεκανονισμένη λατρεία, το πολύωρο ευλαβικό προσκύνημα προς την αγία και στην φοβική συμμετοχή των πιστών στην λιτάνευση της εικόνας και των ιερών λειψάνων.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με την προετοιμασία του ναού μας πολλές ημέρες νωρίτερα, έτσι ώστε το διήμερο της 16ης και 17ης Ιουλίου 2020, όλα να είναι έτοιμα και να κυλήσουν ομαλά. Δεκάδες εθελοντές ανέλαβαν την προετοιμασία που περιελάμβανε την καθαριότητα του ναού, τους σημαιοστολισμούς, τις επιδιορθώσεις διάφορων ζημιών,το στήσιμο της εξέδρας κ.α. Σημαντικός αρωγός στην προετοιμασία, ήταν και ο Δήμος Ηλιούπολης που προσέφερε όλα τα απαραίτητα επιπλέον μέσα, καθώς και σύλλογοι που συνέδραμαν με τη σειρά τους στο να διοργανωθεί ένα ακόμη αξέχαστο πανηγυρικό διήμερο μέσα σε περίοδο περιορισμών.

Την Τετάρτη 15 Ιουλίου, έγινε υποδοχή του ιερού λειψάνου του οσίου Νικηφόρου του Λεπρού και ιερό Ευχέλαιο.

Την επομένη 16 Ιουλίου,ευλογήθηκαν δεκάδες αρτοκλασίες από τον αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Φυλακτό και ακολούθησε ο πανηγυρικός εσπερινός, όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος και συγχοροστάτησε ο μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολύκαρπος. Στην ακολουθία του εσπερινού, συμμετείχαν επίσης οι αρχιμανδρίτες Αντώνιος Μαλούφτων αγίων Ακινδύνων δήμου αγίων Αναργύρων, Καλλίνικος Χριστέλης του αγίου Παύλου Ηλιουπόλεως, οι πρωτοπρεσβύτεροι Ευάγγελος Παπανικολάου της μητροπόλεως Καμερούν ο οποίος και γλαφυρά θεράπευσε το κήρυγμα, Χαράλαμπος Γεωργαντάς της αγίας Μαύρας Ηλιουπόλεως, οι ενορίτες πρωτοπορεσβύτεροι, Δημήτριος Δρόσος συνταξιούχος εκ της Μητροπόλεως Κηφησίας και Γεώργιος Φειδόπουλος του αγίου Νικολάου Γλυφάδος καθώς και οι διάκονοι Παναγιώτης Καζαμίας και Δημήτριος Μπαρμπαρής. Παρέστησαν ο βουλευτής Ιωάννης Καλλιάνος και οι αντιδήμαρχοι Κωνσταντίνος Σεφτελής και Ιωάννης Πούλος.Ο εσπερινός όπως και η λειτουργία μεταδόθηκαν τηλεοπτικά από το ecclesiatv.gr

Μετά την μακρά διακοπή λόγω ακύρωσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων, το λατρευτικό μέρος της παραμονής,ολοκληρώθηκε με την ιερά αγρυπνία όπου στον όρθρο ψάλθηκαν και τα εγκώμια στην αγία Μαρίνα από τους εφημερίους του ναού μας Δαμασκηνό Φυλακτό, Λάμπρο Ξεσφύγγη,Βασίλειο Ταξιαρχιώτη και τον ενορίτη διάκονο Δημήρτιο Μπαρμπαρή. Το πρωί εψάλη ο Όρθρος και ακολούθησε η Θεία Λειτουργία όπου με ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, λειτούργησαν ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, με τον μητροπολίτη Ισπανίας Πολύκαρπο, συμπαρισταμένων των αρχιμανδριτών Κορνήλιου εκ την Μητροπόλεως Νιγηρίας και Αμβροσίου εκ της Αρχιεπισκοπής Πεκίου και τους εφημερίους του ναού, Σεραφείμ, Ευσέβιο και Δαμασκηνό καθώς και τον διάκονο Παναγιώτη Καζαμία.

Το μεσημέρι ο μητροπολίτης Πολύκαρπος μετέβη στον εορτάζοντα βρεφονηπιακό σταθμό της ενορίας «Η αγία Μαρίνα» και τέλεσε Αρτοκλασία για τα νήπια και τις παιδαγωγούς.

Αυθημερόν το γεύμα στις τρεις δομές υποστηριζόμενης διαβίωσης του ιδρύματος Κόκορη – Ψαραύτειο –Μαρτίνος προετοιμάστηκε και παρατέθηκε με υλικά που προσέφερε η ενορία.

Το απόγευμα τελέσθηκαν οι Χαιρετισμοί στην αγία Μαρίνα από τον πρωτοπρεσβύτερο του ναού μας Λάμπρο Ξεσφύγγη και ακολούθησε ο μεθεόρτιος εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας, ο οποίος και προεξήρχε της λιτανεύσεως των ιερών σεβασμάτων. Εκτός των εφημερίων του ναού έλαβαν μέρος, οι αρχιμανδρίτες Νεόφυτος Δοντάς του αγίου Αρτεμίου Γούβας και Συνέσιος Βικτωράτος του Ρωσικού ναού Αθηνών, οι πρωτοπρεσβύτεροι Δημήτριος Δρόσος, Μιχαήλ Γιαννάτος της Κοιμήσεως Ηλιουπόλεως, Αναστάσιος Πέτρου του αγίου Βασιλείου δήμου αγίου Δημητρίου, 

Παναγιώτης Κούκουνας και Γεώργιος Γιαννόπουλος του αγίου Νικολάου Ηλιουπόλεως και ο διάκονος Δημήτριος Μπαρμπαρής. Παραβρέθηκαν ο υπουργός τουρισμού Θεοχάρης Θεοχάρης, ο βουλευτής Βασίλειος Σπανάκης, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Γαϊτάνης, ο δήμαρχος Ηλιούπολης Γεώργιος Χατζηδάκης, ο πρώην Δήμαρχος Θεόδωρος Γεωργάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρος Γεωργάκης, οι αντιδήμαρχοι, Ιωάννης ΑντΖινάς, Κωνσταντίνος Σεφτελής, Παναγιώτης Βιδάλης, Ιωάννης Πούλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτεύσεως στο δημοτικό συμβούλιο Ευστάθιος Ψυρόπουλλος, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολιτεύσεως.

Στις 20:00 ξεκίνησε η λιτανεία της εικόνας και των λειψάνων της αγίας Μαρίνας, με τα ιερά λείψανα του αγίου Νικηφόρου του λεπρού, και των αγίων Παντελεήμονα, Μαύρας, Κυριακής και του συνεφόρου της ενορίας μας αγίου Νεκταρίου. Μαζί λιτανεύτηκε και η εικόνα με την Παναγία και τον άγιο Νικηφόρο ικέτες στον Εσταυρωμένο για την πανδημία του κορωναϊού, που είναι αγιογραφημένη από τον αρχιμανδρίτη της ενορίας μας Ευσέβιο Μεάτζια. Συνόδευαν εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, οι ιεροπαίδες του ναού μας, τα παιδιά των κατηχητικών μας σχολείων, ιδιωτική φιλαρμονική και πλήθος κόσμου. Με την επιστροφή της εικόνας στον ναό, ο αρχιμανδρίτης του ναού μας Σεραφείμ Δημητρίου, απηύθυνε λόγο προς τους πιστούς και στους εκπροσώπους της πολιτείας. Κατά την ομιλία του στηλίτευσε την στάση της κυβέρνησης που για μια ακόμη φορά κατάφερε να χτυπήσει την καρδιά της ορθοδοξίας και των ελληνικών παραδόσεων. Οι εορτασμοί της ημέρας, έκλεισαν με παράκληση προς την αγία Μαρίνα την οποία τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Φυλακτός.

Την 18η Ιουλίου 2020, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του ετήσιου εορτασμού της αγίας Μαρίνης, με μεθεόρτια θεία λειτουργία την οποία τέλεσε ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος με του εφημερίους του ναού π. Δαμασκηνό, Λάμπρο και 

Βασίλειο. Πριν το πέρας της θείας λειτουργίας τελέσθηκε το κτητορικό μνημόσυνο και εν ταυτώ των ιερατευσάντων στο Ναό.

Το παρόν χρονικό καθυστέρησε σχεδόν μια εβδομάδα, με την ελπίδα ότι θα αξιώναμε απαντήσεων εκτων αρμοδίων . Πράγμα που δεν έγινε και από τούτο καταγράφουμε την απαξίωση μας προς την κυβερνητική αμετροέπεια.

ΠΑΤΗΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα