Σακελλαροπούλου: “Προσβολή της ανθρωπότητας η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί”

Με τους κανόνες που επιβάλλουν οι συνθήκες της πανδημίας και στη σκιά των συνεχών προκλήσεων από την Άγκυρα, πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο η δεξίωση για την 46η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ηχηρό μήνυμα ενότητας και ευθύνης όλων μας για την υπεράσπιση της πατρίδας και τον σεβασμό στη δημοκρατία.

Στο μήνυμα της τόνισε την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο ενώ για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφιάς ξεκαθάρισε απευθυνόμενη εμμέσως πλην σαφώς στον Ερντογάν πως ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι θα μειώσουν την παγκόσμια ακτινοβολία του μνημείου.

Όπως σημείωσε, η ακλόνητη πίστη μας στη δημοκρατία είναι αυτή που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε το μέλλον μας και να συνυπάρχουμε, να συνθέτουμε τις διαφορές μας και να προοδεύουμε. Έτσι ξεπερνάμε κάθε δυσκολία και προχωράμε στην ιστορία μας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, αφού υπογράμμισε ότι η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας είναι ημέρα Τιμής, επισήμανε ότι «σαράντα έξι χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος, η δημοκρατία μας διαθέτει πλούσιο θεσμικό κεκτημένο. Στάθηκε όρθια στις κρίσεις και εμπεδώθηκε στη συνείδηση του λαού μας. Δεν είναι πλέον μόνον η αδιαπραγμάτευτη βάση του πολιτεύματός μας, αλλά συνδέεται αναπόσπαστα με τις αξίες μας και τον τρόπο ζωής μας».

Όπως ήταν αναμενόμενο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, σημειώνοντας ότι υπονομεύει ανοικτά τον διάλογο και τις διμερείς μας σχέσεις και πρόσθεσε ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί τη συμφωνία για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό κατευθύνοντας μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας. Προβάλλει παράνομες διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενη στη μετατροπή μετά από 86 χρόνια της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογράμμισε ότι πρόκειται για γεγονός που μας πληγώνει βαθιά και υποστήριξε ότι προσβάλλει βάναυσα όχι μόνο τους Ορθοδόξους και όλους τους Χριστιανούς αλλά συνολικά την πολιτισμένη ανθρωπότητα, και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα.

Όπως παρατήρησε «Η Τουρκία απομακρύνεται από τις αρχές του κοσμικού κράτους και τις αξίες της ανεκτικότητας και του θρησκευτικού πλουραλισμού. Διολισθαίνει προς τον ακραίο εθνικισμό και εξισλαμισμό και αλλοιώνει ένα τόπο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών».

Ωστόσο, τόνισε ότι ματαιοπονούν, όμως, όσοι πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να πλήξει, στο ελάχιστο, τη διαχρονική ακτινοβολία της Αγίας Σοφίας. «Tο περίλαμπρο αυτό οικοδόμημα, όσο υπάρχει ιστορική μνήμη, θα εξακολουθήσει να αποκαλείται με το όνομά του και να παραμένει σύμβολο της θρησκευτικής συνύπαρξης και μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» πρόσθεσε.

 

protothema.gr

Διαβάστε ακόμα