Σύρου Δωρόθεος: “Η υγεία είναι δώρο Θεού, το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε”

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τον Δεκαπενταύγουστο οι εκκλησίες αν εκδοθεί σχετική ΚΥΑ, άφησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου -Τήνου Δωρόθεος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Στέλλα Παπαμιχαήλ.  «Αν υπάρξει νεώτερη κοινή υπουργική απόφαση για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας , η εκκλησία θα την ακολουθήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον απόηχο συζητήσεων και δημοσιευμάτων περί εξαίρεσης των χώρων λατρείας από τη χρήση μάσκας, επισήμανε ότι  «Τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα έναντι του κορονοιού για τους εκκλησιαζόμενους. Από την εκδήλωση της πανδημίας έως σήμερα, η Εκκλησία δεν έχει εξαιρεθεί της εφαρμογής τους από καμία ΚΥΑ.

Ο κ Δωρόθεος εκτίμησε, ότι αντιθέτως, «επιδείχθηκε μεγάλη αυστηρότητα έως και απαγόρευση προσέλευσης πιστών στους ναούς επί δύο μήνες – ιδιαίτερα καθόλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος- υπήρξαν και εσωτερικές αντιδράσεις, ενώ πολλοί Χριστιανοί αντέδρασαν.»

Ξεκαθάρισε πως : «Η Εκκλησία πειθάρχησε. Ο Αρχιεπίσκοπος, η Ιερά Σύνοδος με αποφάσεις της, μέχρι παρεξηγήσεως, θελήσαμε και καλώς πράξαμε, να ακολουθήσουμε αυτές τις οδηγίες, διότι η υγεία είναι πολύτιμο αγαθό και δώρο Θεού, το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε. Σε όλους τους ναούς, οι καρέκλες και τα στασίδια έχουν την πρέπουσα διάταξη με τις οφειλόμενες αποστάσεις, ενώ στις εισόδους υπάρχουν απολυμαντικά και απολυμαντικά για τους πιστούς»

Χαρακτηριστικό της στάσης της Ιεράς Συνόδου, είναι για τον Μητροπολίτη Τήνου, Σύρου Δωρόθεο, δελτίο τύπου που απεστάλη στις 28 Ιουλίου και εφιστά την προσοχή ιερέων, μητροπολιτών, επικεφαλής μονών, σε σχέση με όσα προβλέπουν τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τέλος, ο κ Δωρόθεος καταδίκασε το επεισόδιο προσβολής πιστής από ιερέα σε ναό της βορείου Ελλάδος και έκανε λόγο για μεμονωμένο γεγονός.

 

athina984.gr

Διαβάστε ακόμα