Τιμή στην Αγία Μαρκέλλα και εγκαίνια κρήνης στη Δυτική Μάνη

Το δεξιό κλίτος του μεγάλου Ι.Ναού της Υπαπαντής του Κυρίου στο Εξωχώρι Λεύκτρου (παλαιά Ανδρούβιστα) στη Δυτ. Μάνη, είναι αφιερωμένο στην αγία ένδοξο Παρθενομάρτυρα του Χριστού Αγία Μαρκέλλα. Διά την ιστορία καθιερώθηκε το έτος 2019 με ειδική εκκλησιαστική τελετή από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο Γ’, προς τιμήν και δόξαν της Αγίας.

Έτσι ο Σεβ. μετέβη χθές το απόγευμα, Τρίτη 21/07/20, όπου τέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό και εορτάστηκε η Αγία, πλαισιούμενος από τους ιερείς: π. Νήφωνα Καρολεμέα, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεώς μας, π. Ειρηναίο Παπαμάρκου, π. Ελευθέριο Μπαλάκο, π. Ιωάννη Κουρεντζή, π. Θεόδωρο Κοζομπόλη, π. Χρήστο Μαλαντζή, π. Παναγιώτη Τζανέτο, π. Κωνσταντίνο Κουμάντο, π. Σωτήριο Τζαϊλέα (Ι.Μ. Μεσσηνίας), π. Παναγιώτη Λούτο, π. Γεώργιο Κουπούζο και τον διάκονο π. Χριστόδουλο Κρουστάλη.

Μάλιστα κατά την διάρκεια του Αρχιερατικού Εσπερινού ο Σεβ. χειροθέτησε σε αρχιμ. τον π. Ειρηναίο Παπαμάρκου, κληρικό με 25 χρόνια υπηρεσίας και σε πρωτοπρεσβύτερο τον π. Κωνσταντίνο Κουμάντο, κληρικό με 17 χρόνια αντίστοιχα.

Στο κήρυγμά του ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας αφού ανεφέρθη στον θαυμαστό βίο της Αγίας Μαρκέλλας, της καταγομένης από την νήσο Χίο (με την οποία υπήρξε στο απώτερο παρελθόν σχέση με την Μάνη), έκαμνε λόγο για την αξία και σημασία του πνευματικού αγώνος προς κατάκτησιν των χριστιανικών αρετών. Συγκεκριμένα ο Σεβ. είπε ότι: «Δεν αρκεί να λεγόμαστε χριστιανοί. Ο χριστιανισμός δεν εξαντλείται στα απαγορευτικά, μη τούτο, μη εκείνο. Δεν μένει στην άρνηση. Προχωρεί σε θέση. Δηλαδή, οφείλουμε να είμεθα στην πράξη χριστιανοί. Και τούτο επιτυγχάνεται με τον καλόν μας πνευματικό αγώνα, την καθημερινή μας άσκηση προς απόκτησιν των θείων αρετών. Οι αρετές που πρέπει να περικοσμούν τον συνειδητό χριστιανό είναι η πίστη, η ταπεινοφροσύνη, η υπακοή στο θείο θέλημα, η ελπίδα, η υπομονή, η καθαρότητα της καρδίας, η πραότητα, η ανεξικακία, η ελεημοσύνη, η εγκράτεια, η δικαιοσύνη, η αγάπη».

Μετά το πέρας του Εσπερινού και την λιτάνευση της εικόνος της Αγίας Μαρκέλλας, που φιλοτεχνήθηκε, ειδικά για την εορτή, προσφορά ευσεβούς οικογενείας από την πόλη Altenriet της Γερμανίας, πέριξ του Ι.Ναού, ακολούθησε στο προαύλιο του Ναού η τελετή εγκαινίων της νέας κρήνης (βρύσης), που με προτροπή του Σεβ. Μητροπολίτου μας, κατασκευάστηκε και κατά τον Αγιασμό ανεγνώσθη και η ειδική ευχή «εις το ευλογήσαι κρήνην», την οποία συνέταξε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας.

Στην ομιλία του ο Σεβ. κατά την τελετή των εγκαινίων έκαμνε λόγο για την αξία του αγαθού του ύδατος για τον άνθρωπο και την όλη κτίση και ενεχείρισε στην Επιτροπή κατασκευής της κρήνης το κάτωθι επίγραμμα, που σχεδίασε, προκειμένου να εντοιχισθεί εκεί:

ΔΙΑΒΑΤΑ

ΕΡΧΟΥ ΚΑΙ ΠΙΕ

ΥΔΩΡ ΚΑΘΑΡΟΝ

ΚΑΙ ΔΟΣ ΑΙΝΟΝ ΤΩ ΘΕΩ.

     

Στις όλες ακολουθίες παρέστησαν ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Χρυσομάλλης, ο Δήμαρχος Δυτ. Μάνης κ. Γιαννημάρας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πλήθος ευσεβών χριστιανών.

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ

Διαβάστε ακόμα