Αμερικής: “Η προσβολή μνημείων δεν μειώνει τα μνημεία, αλλά τους πρωταγωνιστές”

Μετά την τραγική παραβίαση με την Αγία Σοφία, τώρα το Μοναστήρι της Χώρας, (ο ′′ Τόπος του Ενός πέρα από το διάστημα ′′ — Χώρα του Αχορητου), αυτή η εξαίσια προσφορά του βυζαντινού πολιτισμού στην ανθρωπότητα μετατρέπεται σε τζαμί.

Πρόκειται για μια θλιβερή κατάσταση για τον ίδιο λαό της Τουρκίας που από την ίδρυση του σύγχρονου κράτους αγωνίστηκαν για να επιτύχουν μια διεθνή φήμη παραγωγικότητας και προόδου που αφήνει μια θλιβερή κληρονομιά κατακτητών και μακελειού πίσω. Αυτό είναι πραγματικά ντροπή, γιατί κανείς δεν αξίζει μια τόσο στενόμυαλη πολιτική. Το να υποτιμάς τα μνημεία της ανθρωπότητας για να υπηρετείς φευγαλέα πολιτικά σχέδια δεν μειώνει τα ίδια τα μνημεία, αλλά τους σχεδιαστές.

Οι λόγοι και οι εκπτώσεις της διεθνούς κοινότητας αγνοούνται. Πόσο καιρό;

Μετά το τραγικό ιστορικό λάθος με την Αγία Σοφία, τώρα η Μονή της Χώρας, η «Χώρα του Αχωρήτου», μία λαμπρή προσφορά του Βυζαντινού πολιτισμού στην ανθρωπότητα, μετατρέπεται σε τζαμί.

Πρόκειται για θλιβερή εξέλιξη για τον ίδιο τον τουρκικό λαό που από την ίδρυση του σύγχρονου κράτους του έκανε τόσο αγώνα για να πετύχει μία θέση διεθνώς που δεν θα έχει σχέση με σφαγές και κατακτήσεις, αλλά με δημιουργία και πρόοδο. Κρίμα, γιατί δεν του αρμόζει μία τέτοια μικρόψυχη πολιτική. Η προσβολή πανανθρώπινων μνημείων για εξυπηρέτηση εφήμερων πολιτικών σκοπιμοτήτων δεν μειώνει τα ίδια τα μνημεία, αλλά τους πρωταγωνιστές.

Οι μέχρι τώρα λεκτικές παραινέσεις από την διεθνή κοινότητα έχουν αγνοηθεί. Ως πότε;

 

 

Διαβάστε ακόμα