Διδυμοτείχου: “Όταν ο άνθρωπος δεν προσβλέπει στον Ουρανό στερείται θεϊκής ευλογίας”

Την παραμεθόρια ενορία Κομάρων, του τέως Δήμου Τριγώνου, επισκέφθηκε την Κυριακή, 2α του μηνός Αυγούστου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, όπου και ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου. Ο Σεβασμιώτατος σχολιάζοντας την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή, μεταξύ άλλων, τόνισε· «Ο Χριστός δεν ήρθε στον κόσμο για να ικανοποιήσει μόνο τις πνευματικές ανάγκες των ανθρώπων και να εκπληρώσει τις εσωτερικές τους εφέσεις. Δεν ήρθε στη γη για να μιλήσει μόνο για τον Ουρανό. Ήρθε από αγάπη και γέμισε με την παρουσία Του ολόκληρη την ανθρώπινη πραγματικότητα. Προσέχει την ψυχή του ανθρώπου, αλλά φροντίζει και το σώμα του. Επιμελείται το πλάσμα των χειρών Του συνολικά. Διακονεί και θεραπεύει όλες τις ανάγκες, τις πνευματικές και τις υλικές, διότι ο άνθρωπος είναι ένα ενιαίο ψυχοσωματικό σύνολο… «Αναβλέψας εις τον ουρανόν» για να χορτάσει τον πεινασμένο λαό ο Κύριος, ήθελε να μας διδάξει πως ό,τι χρειάζεται ο άνθρωπος θα το βρει πρώτα μέσα από την προσευχή και στη συνέχεια μέσα από τις δικές του ενέργειες και προσπάθειες. Η αναφορά του ανθρώπου στο Θεό, η ζωντανή συνομιλία με τον Δημιουργό του, η καθαρή και απλή προσευχή οδηγεί τον πιστό στην επίλυση των θεμάτων που τον απασχολούν. Καθετί που ξεκινάει ο άνθρωπος ερήμην του Θεού καταλήγει ή σε αποτυχία ή σε τραγωδία. Ο άνθρωπος δυστυχώς, δεν έχει διδαχθεί από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα μέσα στην ιστορική του διαδρομή. Καταδικάζει τον εαυτό του να βιώνει ξανά και ξανά την αποτυχία του Πύργου της Βαβέλ. Κινείται αλματωδώς στην γνώση, στην επιστήμη, στην τεχνολογία, στον πολιτισμό, αλλά έχασε την ειρήνη της ψυχής του. Ο κόσμος δε γίνεται καλύτερος. Ο άνθρωπος δε γίνεται ευτυχέστερος. Η αγωνία, το άγχος, η ασθένεια, η απανθρωπιά γέμισαν τα πρόσωπα και τις ψυχές των ανθρώπων με δάκρυα. Και αυτό γιατί θέλει να ζήσει αυτονομημένος από το Θεό.

»Όταν ο άνθρωπος δεν προσβλέπει στον Ουρανό και αποκόπτεται από το Θεό, στερείται την θεϊκή ευλογία. Όταν προσπαθεί να λύσει τις υποθέσεις του κοιτάζοντας μόνο στη γη, τότε αυτοκαταδικάζεται σε μια χαμέρπεια, σε μια πενία, σε μια φθήνια, σε μια λασπώδη διαδρομή γεμάτη παγίδες και πτώσεις. Η παράδοση του ορθοδόξου λαού μας επιβάλλει την έναρξη του κάθε έργου με τον αγιασμό του Σταυρού και με τις επίκαιρες κατά περίσταση ευχές της Εκκλησίας. Ο ορθόδοξος από την ημέρα του τοκετού του μέχρι την ημέρα της εξόδου του από τον εφήμερο αυτό κόσμο συνδέει τη ζωή του με τις λειτουργικές πράξεις και τα μυστήρια της Αγίας μας Εκκλησίας. Κάθε σημαντικό γεγονός τη ζωή του το ξεκινάει με την ευλογία και την Χάρη του Θεού».

Την Θεία Λειτουργία στα Κόμαρα παρακολούθησαν ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Ιωάννης Βασιλάκης, ο Διοικητής της Στρατιωτικής Διοικήσεως του 21ου Συντάγματος Συνταγματάρχης Ιωάννης Παρασκευόπουλος, ο Πρόεδρος του τοπικού Διαμερίσματος Κομάρων Πολυχρόνης Αρχοντόγλου και ικανό εκκλησίασμα.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα