Η Απόδοση Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι. Μ. Κορίνθου

Με τον δέοντα σεβασμό και με χριστιανική ευλάβεια εορτάστηκε κι εφέτος η Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου. Ο εορτασμός ξεκίνησε την Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020, στην Ιερά Μονή «Παναγίας Φανερωμένης» Χιλιομοδίου όπου εφέτος, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν έλαβε χώρα το από ετών καθιερωμένο «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ», δηλαδή η λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης, δια μέσου του δάσους, από το παλαιό Μοναστήρι στην νέα Μονή, αλλά αντ’ αυτού τελέστηκε Εσπερινή Αρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και Ι. Παράκληση στην Παναγία μας. Στους ευσεβείς Χριστιανούς, που προσήλθαν ευλαβώς, συμπεριλαμβανομένων και της Βουλευτού κ. Μαρίας-Ελένης Σούκουλη και του Δημάρχου Κορινθίων κ. Βασιλείου Νανόπουλου, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας απηύθυνε λόγους διδακτικούς και επεσήμανε ότι η αθρόα συμμετοχή τους δίδει το ηχηρό μήνυμα ότι, όλοι μας εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για σωματική και ψυχική υγεία στην Παναγία, Μητέρα του Χριστού.   

Ο εορτασμός συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020, με την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, ο οποίος παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Νικολάου Ταγαρά, του Αντιπεριφερειάρχου Κορινθίας κ. Αναστασίου Γκιολή και πλήθους ευλαβών προσκυνητών εκήρυξε τον Θείο λόγο και ευχήθηκε προς όλους και ιδιαιτέρως στην Γερόντισσα της Ι. Μονής Ευπραξία Μοναχή, η Παναγία να είναι πάντοτε αρωγός στην ζωή τους.

Το ίδιο απόγευμα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ζευγολατιό Κορινθίας, ενώ ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος στον Ι. Ναό Παναγίας Φανερωμένης Υψηλών Αλωνίων Ξυλοκάστρου.

Η εορτή κορυφώθηκε με την τέλεση Αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας την Κυριακή, 23 Αυγούστου, από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο, στον αρχαιοπρεπή Ι. Ναό Παναγίας Φανερωμένης Υψηλών Αλωνίων Ξυλοκάστρου, με την συμμετοχή Ιερέων της περιοχής και πλήθους κόσμου. Ο Ποιμενάρχης μας στο κήρυγμά του επεξήγησε ότι τιμούμε την Θεοτόκο για όσα προσέφερε υπέρ της του κόσμου σωτηρίας, αλλά και γιατί συγκεντρώνει όλες τις ανθρώπινες αρετές που αγιάζουν τον άνθρωπο. Παράλληλα ευχήθηκε στους Ιερείς, στους Πιστούς στον κ. Υφυπουργό κ. Νικόλαο Ταγαρά, στην κ. Βουλευτή Μαρία–Ελένη Σούκουλη και στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αναστάσιο Γκιολή, η κοσμοσώτηρα Παναγία μας να σκεπάζει τις οικογένειες τους και την Πατρίδα μας!

Την ίδια ημέρα ο Θεοφιλέστατος άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος τέλεσε την Θ. Λειτουργία στην Ι. Μονή Φανερωμένης Χιλιομοδίου, παρουσία πλήθους Πιστών στο οποίο ομίλησε επίκαιρα και ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος λειτούργησε στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ζευγολατίου.

Άξιον αναφοράς είναι ότι τόσο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος όσο και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος αναφέρθηκαν στην πρόσφατη θλιβερή και ανίερη απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης να μετατρέψουν μετά την Αγιά Σοφιά και την Ιστορική Μονή της Χώρας σε τζαμί.

 

 

Διαβάστε ακόμα