Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μάνη

Στον οικισμό Αλύπα της Κοινότητας Νυμφίου της Ανατολικής Μάνης, σε μια όμορφη παράλια τοποθεσία, με πολύ καθαρά νερά και λευκά βότσαλα και με μικρούς πύργους μετέβη την παραμονή της εορτής της Παναγίας (14/8), ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ και συμπροσευχήθηκε στην Θ. Λειτουργία που τέλεσε ο π. Δικαίος Δικαιούλιας, στον εκεί μικρό ιερό ναό της Παναγίας (14ος αιώνας). Ο Σεβ. κήρυξε τον θείο λόγο, τέλεσε την Αρτοκλασία και είχε επικοινωνία με τους προσκηνυτές. Στη Θεία Λειτουργία μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Κρητικός και ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων και αντιστράτηγος ε.α., μανιάτικης καταγωγής, κ. Νικόλαος Μανωλάκος.

Το εσπέρας της παραμονής της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Μαυροβούνι Γυθείου, όπου στον εορτάζοντα εκεί Ι.Ναό χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό. Μετά το θείο κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος σύμφωνα με το Δ’ Ποιμαντικό Πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως «Θεία Λειτουργία σημαίνει Θεία Μετάληψη» διένειμε στους πιστούς από ένα βιβλιαράκι με την Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως με απόδοση στη νεοελληνική γλώσσα από τον θεολόγο – φιλόλογο κ. Μάριο Δομουχτσή, των εκδόσεων «Σωτήρ». Στην ακολουθία του εσπερινού μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αν. Μάνης και ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Γυθείου.

Την κυριώνυμο ημέρα της Θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Σεβ. μετέβη στο όμορφο χωριό Κονάκια Αν. Μάνης και τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον εορτάζοντα Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού ο διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ανέγνωσε την εγκύκλιο του Σεβ. για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία ανεγνώσθη και σε όλους τους Ιερούς Ναούς της μητροπολιτικής μας περιφερείας.

Την Κυριακή 16 Αυγούστου, την άλλη ημέρα της Παναγίας, ο Σεβ. μετέβη στο χωριό Σκαμνάκι Αν. Μάνης στον εκεί Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου τέλεσε την Θ. Λειτουργία συμπαραστατούμενος από τον πολιόν ιερέα και εν ενεργεία εφημέριο της ενορίας π. Γεώργιο Δαμιανάκο, χειροτονηθέντα υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Γυθείου και Οιτύλου κυρού Φιλήμονος κατά το έτος 1961.

Τέλος, σε όλους τους ιερούς ναούς της Μάνης, που είναι αφιερωμένοι στην Κοίμηση της Θεοτόκου (29 ενοριακοί ναοί και πολλά παρεκκλήσια και εξωκκλήσια) είχαν, κατά το δυνατόν, Θεία Λειτουργία, προς τιμήν της Παναγίας μας.

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ

Διαβάστε ακόμα