Η εορτή της Μεταμορφώσεως στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου
7 Αυγούστου 2020 Κοινοποιήστε

Η εορτή της Μεταμορφώσεως στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου

Με την δέουσα Εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε κι εφέτος η Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου. Συγκεκριμένα την παραμονή της Εορτής, Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020, ο σεπτός Ποιμενάρχης κ. Διονυσίουχοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ενοριακό Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορίνθου.Στο κήρυγμα τουο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού,και στην φωνή του Θεού, που ακούστηκε μέσα από την νεφέλη «οὗτόςἐστιν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός· αὐτοῦἀκούετε» (Λουκ. θ΄, 35), αλλά και στην προτροπή της Θεοτόκου «ὅ,τιἂνλέγῃὑμῖν, ποιήσατε» (Ιω. β΄, 5), με σκοπό να οδηγήσει τους ακροατές του στο συμπέρασμα ότι, μόνον εάν ακούμε τον λόγο του Χριστού και τον τηρούμε απαρεγκλίτως τότε θα οδηγηθούμε στην σωτηρία. Ο επίλογός του συνοδευόταν από ευχές προς τους ευσεβείς πανηγυριστές, που τηρώντας τα μέτρα για την προστασία από τον COVID – 19 προσήλθαν για να λάβουν την ευλογία τουΜεταμορφωθέντος Χριστού!

Το ίδιο απόγευμα και στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιάτου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας, Επίσκοπος Κεγχρεώνκ. Αγάπιος, ο οποίος και ομίλησε, παρουσία τωνΥφυπουργών κ. Χρίστου Δήμα και κ. ΝικολάουΤαγαρά, του Αντιπεριφερειάρχουκ. Αναστασίου Γκιολή, του Δημάρχου Σικυωνίων κ. ΣπυρίδωνοςΣταματόπουλου, λοιπών Τοπικών Αρχόντων, Κληρικών της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας και πλήθους κόσμου, για τα γεγονότα που συντελέστηκαν στην μεγάλη αυτή Εορτή επεξηγώντας τα αγιογραφικά χωρία. Ολοκληρώνοντας μετέφερε τις ευχές του σεπτού Ποιμενάρχου μας και ευχήθηκε όπως ο Σωτήρας Χριστός χαρίζει την σωτήρια σε όλους!

Ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας  Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος τέλεσε τον Μέγα Εσπερινό στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του ΣωτήροςΠεριγιαλίουόπου και εκήρυξε τον Θείο λόγο, μεταφέροντας τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου καιευχόμενος το φωςτης Μεταμορφώσεως να  καταυγάζει την ζωή μας!

Ανήμερα της Εορτής, Πέμπτη 6η Αυγούστουε.έ. ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ετέλεσε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του ΣωτήροςΠεριγιαλίου. Την διακονία του λόγου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ανέθεσε, όλως τιμητικώς, στον ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολο Νικολαΐδη, ο οποίος επεσήμανε στους Πιστούς ότι το μήνυμα της Εορτήςείναιη Μεταμόρφωσή του Χριστού, καθώς απέδειξε μέσω αυτής ότι δεν ήταν απλός άνθρωπος αλλά ο Θεάνθρωπος που θα σώσει ολόκληρη την ανθρωπότητα.Οι Πιστοί οφείλουμε να μεταμορφωθούμε και να γίνουμε πνευματικοί άνθρωποι αποδυόμενοι τον «παλαιό άνθρωπο», τον αμαυρωμένο από την αμαρτία και ενδυόμενοι τον Χριστό! Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε με θερμούς λόγους τον κ. Καθηγητή και ευχήθηκε στους παριστάμενους η εφετινή εορτή να αποτελέσειτην απαρχή της δικής μας σωτηρίας!

Την ίδια ημέρα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιοςτέλεσε την Θ. Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Μεταμορφώσεως ΣωτήροςΚορίνθου όπου και ομίλησε για την εικόνα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η οποία εκτός από τα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στο όρος Θαβώρ, φανερώνει και την ίδια την Εκκλησία, καθώς φαίνεται σε αυτή η Αγία Τριάδα, η θριαμβεύουσα Εκκλησία στο πρόσωπο του Προφήτου Μωυσέως και η στρατευόμενη Εκκλησία στο πρόσωπο των Μαθητών.  Κατέληξε την ομιλία του ευχόμενος σε όλους να βιώσουν την εμπειρία των Αγίων Αποστόλων και Μαθητών στο Θαβώρ όντας γνήσια μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίαςμας ενωμένοι με τον Σωτήρα Χριστό και παράλληλα μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου για «καλή Παναγιά»!

Στα Πιτσαδέϊκα Κορινθίας και στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος λειτούργησε ο Ιεροκήρυκας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος στο κήρυγμά του τόνισε ότι αγωνιζόμενοι τον καλό αγώνα και εφαρμόζοντας το άγιο Θέλημα του Κυρίου, γινόμαστε θεοί κατά Χάριν καθώς η ύπαρξή μας θα πλημμυρίσει από το φως του Χριστού. Ολοκληρώνοντας μετέφερε τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και ευχήθηκε σε όλους να αξιωθούν να λάμψει το φως του Χριστού μέσα τους!

 

 

Εκτύπωση