Μπορεί η μάσκα να μου στερήσει τον Χριστό;

Από τη στιγμή που είναι απόφαση του κράτους και της επιστημονικής κοινότητας, θα φορέσω την ιατρική μάσκα όπου ορίζει  ο νόμος.

Αφενός γιατί με αυτόν τον τρόπο δείχνω τον σεβασμό μου στην ανθρώπινη ζωή και αφετέρου διότι τα 150 ευρώ του προστίμου θα είναι πιο χρήσιμα αν τα δώσω σε ελεημοσύνη.  Εξάλλου από τη στιγμή που γίνεται νόμος του κράτους για λόγους δημόσιας υγείας, δεν έχω λόγο να το παίξω Νταρτανιάν, διότι πολύ απλά δεν θα έχει κανένα νόημα.

Μπορεί όντως να μας πειράζει αυτός ο γενικότερος παραλογισμός σχετικά με τη χρήση της μάσκας σε διάφορους χώρους αλλά δεν υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε με αυτό. Αναγνωρίζω το γεγονός ότι βρήκαν ευκαιρία να επιτεθούν στην Εκκλησία και ότι οι επιστημονικές απόψεις διίστανται. Τους πειράζει ο Χριστός. Τους τυφλώνει το Φως της Αλήθειας. Κάμερες και drones έξω από Ιερούς Ναούς και στα club γίνεται χαμός. Η νίκη ενός νόμου είναι να με χωρίσει από τον Χριστό και τον συνάνθρωπο. ΟΧΙ ! Δεν θα του το επιτρέψω!

Δεν με πειράζει η ιατρική μάσκα στον Ιερό Ναό.  Είναι μια πράξη που δεν με χωρίζει από τον Χριστό. Μπορεί να διαφωνώ αλλά δεν θα υψώσω το λάβαρο του Ιερού πολέμου διότι δεν θα οδηγήσει πουθενά. Εξάλλου μπορώ να εκκλησιαστώ χωρίς μάσκα στο προαύλιο του Ιερού Ναού ακούγοντας την ακολουθία από τα μεγάφωνα. Δυστυχώς ακούμε ανθρώπους που λένε καλύτερα να κάτσω σπίτι από το να φορέσω μάσκα στο Ναό. Δηλαδή να χάσουμε τον Χριστό για ένα κομμάτι ύφασμα;

Σίγουρα μας κλονίζει όλο αυτό αλλά έχουμε πιο βαθύτερα πράγματα να ασχοληθούμε.

Με πειράζει η μάσκα της υποκρισίας που φοράω συνέχεια και δεν ξεκολλάει με τίποτα. Η συγκεκριμένη μάσκα δεν βγαίνει με ζηλωτισμούς του πληκτρολογίου αλλά με πόνους προσευχής και δάκρυα μετανοίας, κάτι από το οποίο δυστυχώς πάσχουμε. Δυστυχώς πολλοί χριστιανοί ουρλιάζουν αντί να προσεύχονται και επιτίθενται αντί να σιωπούν.  

Λυπάμαι που θα απογοητεύσω κάποιους αλλά κόλλησα πολλές φορές ίωση και γρίπη κάνοντας κατηχητικό σε παιδιά μέσα σε Ιερούς Ναούς. Από την άλλη, έχω βγάλει αρκετά ποντίκια και αρουραίους μέσα από το Ιερό της Εκκλησίας και πολλές φορές ήταν σε κατάσταση αποσύνθεσης και η μυρωδιά ήταν ανυπόφορη. Σύμφωνα με τη λογική κάποιων, αν έτρωγα τον συγκεκριμένο ποντικό δεν θα πάθαινα τίποτα αλλά, ευχαριστώ, δεν θα ήθελα  να το δοκιμάσω. Επίσης στη μία ενορία όπου είμαι εφημέριος, όλο το τέμπλο χρόνια τώρα το τρώει σαράκι και η κατάσταση είναι φοβερή. Έχουμε κάνει ενέργειες με την Αρχαιολογία για την απεντόμωση του τέμπλου. Ας μας πουν λοιπόν κάποιοι, πώς το αγιασμένο ξύλινο τέμπλο έπιασε σαράκι…………..

Έχει συμβεί πολλές φορές άνθρωποι να λιποθυμήσουν μέσα στον Ναό λόγω κάποιας ασθένειας που τους ταλαιπωρούσε, έχει ακόμα συμβεί να έχουν σκοντάψει ή να γλιστρήσουν και να σπάσουν το χέρι ή το πόδι τους. Πολλοί άνθρωποι έχει συμβεί να ανεβάσουν πυρετό την ώρα της Ακολουθίας. Μου έχει συμβεί να κάνω Θεία Λειτουργία με 39 πυρετό. Απορώ πως το επέτρεψε αυτό ο Θεός, όπως υποστηρίζουν κάποιοι θα έπρεπε όταν πω «Ευλογημένη η Βασιλεία» να πέσει ο πυρετός και μετά το «Δι’ ευχών» να τον αποκτήσω και πάλι. Ω! Ναι! Το έχω ακούσει και αυτό…..

Στο «Ευλογημένη η Βασιλεία» ανοίγουν οι Ουρανοί. Πολλοί λένε ότι «Πάτερ εκείνη την ώρα είμαστε προστατευμένοι και δεν πρόκειται να πάθουμε τίποτα». Το κράτος όμως αυτό το αγνοεί και δεν το πιστεύει, διότι δεν λειτουργεί με πνευματικούς νόμους αλλά με κοσμικούς και επιστημονικούς. Η υπακοή μου όμως σε έναν τέτοιο νόμο δεν με κάνει σίγουρα να χάσω τον Χριστό. Το τι επιτρέπει ο Θεός και τι όχι αυτό κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει.

Εδώ να τονίσουμε πως άλλο το θέμα του χώρου και του συνωστισμού που η Εκκλησία έκανε αγάπη προς τον συνάνθρωπο και άλλο η Θεία Κοινωνία που είναι Σώμα και Αίμα Χριστού. Το λέω για αυτούς που ίσως ακονίζουν τα ξίφη τους.

Η μάσκα και η απόσταση δεν μπορούν να μου στερήσουν το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας.

Σέβομαι το κάθε ανθρώπινο πρόσωπο. Δεν θα κατακρίνω κανέναν είτε φοράει μάσκα είτε όχι, θα τους αγκαλιάσω και τους δύο. Ακόμα και αυτόν που φοβάται ή  που είναι αδύναμος στην πίστη. Δεν θα βρίσω κανέναν που φοράει μάσκα μέσα στον Ναό όπως ακούω μερικούς να το κάνουν, χαρακτηρίζοντάς τους άπιστους και αντίχριστους. Κάποιοι χαρακτηρίζουν την ιατρική μάσκα ως μάσκα καρνάβαλου. Τότε θα πρέπει να θεωρήσουμε και καρναβαλίστικη αμφίεση τα πράσινα ενδύματα του χειρουργού.  Δεν γεννήθηκα για να μισώ , αλλά για να αγαπώ και να αγκαλιάζω κάθε άνθρωπο.

Προτιμώ να ασχολούμαι με το αν έχω καθαρή προσευχή και καλούς λογισμούς, παρά να βρίζω τον αδερφό μου που φοράει μάσκα ή είναι αδύναμος στην πίστη.  Προτιμώ από την Ωραία Πύλη αντί να βρίζω και να μιλάω για τον Κορονοϊό, να μιλάω για το Ευαγγέλιο και τον Υιό και Λόγο του Θεού που ήρθε να αγκαλιάσει κάθε άνθρωπο.

Ξέρω ήδη από τώρα ότι για αυτές τις σκέψεις, τις επόμενες ώρες ή μέρες θα χρειαστώ αρκετό χρόνο για να διαγράφω τα υβριστικά μηνύματα ζηλωτών, ότι είμαι άπιστος , αντίχριστος και ότι δεν πιστεύω στον Χριστό…..

Λυπάμαι αλλά δεν θα μας κολάσει η μάσκα στους Ιερούς Ναούς αλλά η μάσκα της υποκρισίας…

Αντί να ασχολούμαστε με τον Υιό και Λόγο του Θεού μιλάμε για τον Κορονοϊό και τις συνωμοσιολογίες. Ας σκεφτούν κάποιοι ότι τον χρόνο που σπατάλησαν για να διαβάζουν συνομωσίες, αν έκαναν προσευχή, σίγουρα θα είχαν προχωρήσει αρκετά βήματα στην πνευματική ζωή.

Δεν μου είναι ευχάριστο να φοριέται η μάσκα στον Ιερό Ναό, δεν συμφωνώ με αυτό δεν με αναπαύει. Αυτό είναι αλήθεια. Δεν πρόκειται όμως να κατακρίνω κανέναν αν τη φοράει.

Δεν είναι αίρεση η απολύμανση των Ιερών Ναών αλλά ότι αρνούμαστε να κάνουμε απολύμανση στην καρδιά μας.

Ας ενώσουμε τις προσευχές μας και όχι τα ξίφη….

Ας κοιτάξουμε μέρες που είναι να εξομολογηθούμε και να κοινωνήσουμε και ας αφήσουμε τις μάσκες…

Ο Θεός να μας ελεήσει…….

π.Σπυρίδων Σκουτής – euxh.gr – Ιερά Μητρόπολη Λήμνου

Διαβάστε ακόμα