Ο πρώτος εορτασμός του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού στο Τρίκορφο Φωκίδος

Πανευφρόσυνα εορτάστηκε για πρώτη φορά η μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού στις 28 Αυγούστου 2020, στο ανδρώο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ στο Τρίκορφο Φωκίδος.

Από νωρίς το πρωί ανήμερα της εορτής, ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες του μεγαλύτερου καμπαναριού στον κόσμο με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες προς τιμή του προσφάτως αγιοκαταταχθέντος Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον Μάρτιο του 2020.

Της πανηγυρικής ακολουθίας του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Καθηγούμενος του Ιερού Ησυχαστηρίου και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης πλαισιούμενος από τους πατέρες της Ιεράς Μονής.

Οι πατέρες του Ιερού Ησυχαστήριου αυτές τις δυο ημέρες κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών έψαλλαν ύμνους από την Ακολουθία Αγίου Ιωσήφ Ησυχαστού, ποίημα Ιωσήφ Βατοπαιδινού.

Απότμημα ιερού λειψάνου του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού που φυλάσσεται στο Ιερό Ησυχαστήριο του Τρικόρφου, τέθηκε προς προσκύνηση αυτές τις δυο ημέρες και αποτελεί μεγάλη ευλογία τόσο για την αδελφότητα, όσο και ολοκλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, καθώς και όλων των προσκυνητών που προσέρχονται στο Ιερό Ησυχαστήριό μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το δεκαετές μνημόσυνο του πνευματικού πατέρα του Γέροντος Νεκταρίου, μακαριστού Επισκόπου κυρού Αυγουστίνου Καντιώτη Μητροπολίτου Φλωρίνης.

Κατά το μοναστηριακό τυπικό ευλογήθηκαν και τα κόλλυβα προς τιμή του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού.

Να σημειωθεί ότι το Ιερό Ησυχαστήριο Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ, τιμά ιδιαίτερα τον Όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή, όπου από το 2011 υπήρχε αγιογραφία του, στο καθολικό του Ιερού Ησυχαστηρίου.

Τέλος κατά την διάρκεια της μοναστηριακής τράπεζας αναγνώσθηκε ομιλία του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού.

 

Διαβάστε ακόμα