Ρασοφορία νέου Μοναχού στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς και έντονης συγκίνησης τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 22 Αυγούστου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, η μοναχική ρασοφορία του κ. Μιχάλη Τριάντη, ο οποίος έλαβε το όνομα Ειρηναίος, προς τιμήν του εορταζομένου Αγίου Ειρηναίου, Επισκόπου Λουγδούνου, αλλά και του φέροντος το ίδιο όνομα Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου. Την Ακολουθία της ρασοφορίας τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος στο τέλος του Εσπερινού επί τη αποδόσει της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, έμπλεοι συγκίνησης, η μητέρα του νεοκαρέντος, Πηνελόπη, τα κατά σάρκα αδέλφια του και λοιποί και συγγενείς και φίλοι του.

Ο Σεβασμιώτατος απεύθυνε πατρικούς λόγους και πνευματικές νουθεσίες στον νέο μοναχό π. Ειρηναίο, υπογραμμίζοντας καταρχάς την αξία του μοναχισμού στη σύγχρονη εποχή, κατά την οποία, όπως διέκρινε, “ένας από τους μεγάλους πειρασμούς, που έχει να αντιμετωπίσει η Εκκλησία μας, ειναι η εκκοσμίκευση”. Εξέφρασε δε τη μεγάλη χαρά του ιδίου και σύσσωμης της τοπικής Εκκλησίας, για το γεγονός ότι ένας νέος άνθρωπος, μετά από ώριμη σκέψη και περισυλλογή, αποφάσισε να εισέλθει στον μοναχισμό, αφιερώνοντας τη ζωή του στον Χριστό και την Αγία του Εκκλησία. “Αυτό το τεράστιο βήμα για τη ζωή σου είναι μια έμπρακτη απάντηση στον κόσμο, που συνεχώς μιλά για άνεση και ευημερία”, σημείωσε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον π. Ειρηναίο.

“Δοξάζω τον Θεό διότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας απέκτησε ένα ικανό στέλεχος, το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα διακονήσει ευδοκίμως και θα δώσει την αναγκαία παρουσία της Αγιότητας στην κοινωνία μας”, ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ συμβούλεψε πατρικά τον νέο μοναχό μην επιτρέψει ποτέ στον εαυτό του να επηρεαστεί από τον φοβερό πειρασμό της εκκοσμικεύσεως. “Άλλωστε, ο μοναχισμός είναι το αντίβαρο του κοσμικού φρονήματος”, τόνισε και συνέχισε: “Μη σταματάς να αγαπάς τον Χριστό και την Εκκλησία του. Αφιέρωσε τη ζωή σου και τον πολύτιμο χρόνο σου σε όμορφα και φιλοκαλικά πράγματα. Και προσπάθησε να καλλιεργήσεις τις μοναχικές αρετές. Μην ξεχάσεις την προσευχή. Όχι μόνο την ομαδική και λατρευτική προσευχή, αλλά κυρίως τη νοερά προσευχή: “Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλό””.

Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τον π. Ειρηναίο να μελετήσει τα συγγράμματα του Αγίου, του οποίου το όνομα φέρει, ενώ του συνέστησε κάθε φορά που θα ακούει το όνομά του, να σκέφτεται ότι πρέπει να είναι ειρηνοποιός και να ενώνει τους ανθρώπους με την ειρήνη του Χριστού. Του ευχήθηκε ακόμη να τον αξιώσει ο Θεός να γνωρίσει και να λάβει την ευχή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, “ενός αγίου ανθρώπου”, όπως τόνισε, από τον οποίο ο ίδιος είχε τη μεγάλη ευλογία να λάβει την αρχιερατική χειροτονία.

Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου ολοκληρώθηκε με την ευχή τα βήματα του π. Ειρηναίου μέσα στην Εκκλησία να είναι ευλογημένα και καλλίκαρπα. “Σε υποδέχομαι με πατρική αγάπη και ικανοποίηση στη μοναχική χορεία της Αρχιεπισκοπής μας, σε ευλογώ πατρικώς και εύχομαι να ευαρεστήσεις Θεό και ανθρώπους”, σημείωσε κλείνοντας.

 

Διαβάστε ακόμα