Αγρυπνία ευρέσεως Ιερών Λειψάνων της Αγίας Κυράννης στην ιστορική Όσσα

Επ’ ευκαιρία της ενθυμήσεως του γεγονότος, της κατά θαυμαστό τρόπο ανευρέσεως και ανακομιδής των Χαριτοβρύτων και Σεπτών Ιερών Λειψάνων της Αγίας Νεοπαρθενομάρτυρος Κυράννης (12 Σεπτεμβρίου 2011) και της Ιεράς Μνήμης του εκ Βερτίσκου καταγομένου Αγίου Νεομάρτυρος Γαβριήλ του Ιβηρίτου, ο οποίος εμαρτύρησε εις την περιοχή των Κυδωνίων της Μικράς Ασίας, ετελέσθη το εσπέρας της Παρασκευής 11 προς 12 Σεπτεμβρίου ε.έ., και μέσα σε κλίμα κατανύξεως, Ιερά Αγρυπνία με επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων την πανέμορφη και ιστορική κωμόπολη της Όσσης, τόπος καταγωγής της Αγίας, η οποία και ευρίσκεται πλησίον της περιοχής του Βερτίσκου.

Εφέτος λόγω της υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 50451 (ΦΕΚ 3332/τ. Β’/9-8-2020) Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Ιερά Λιτάνευση των Σεπτών Λειψάνων της Αγίας και της Εικόνος του Οσίου Γαβριήλ, προς τον παλαιό και ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (πλησίον της Αγίας Τραπέζης του Ναού ευρέθησαν τα λείψανα το 2011).

Του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ταμιάθεως κ.κ. Γερμανός (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ενώ του Όρθρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος, και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μετρών και Αθύρων κ.κ. Δημήτριος.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε εν συντομία στο χρονικό της ανευρέσεως των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Κυράννης, καθώς επίσης και στις λαμπρές τελετές που ακολούθησαν, τις οποίες και τίμησαν τότε με την υψηλή τους παρουσία, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, αλλά και πλειάδα Αρχιερέων από όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και στην μορφή του Οσίου Γαβριήλ του Ιβηρίτου, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι η Όσσα και ο Βερτίσκος υπήρξαν κέντρα πνευματικής μαρτυρίας της Πίστεως μας.

»Αυτό που εκφράζει η Εκκλησία μας διαχρονικά, είναι η εμπειρία του Αγιασμού, ο οποίος επιτελείται και αποτελεί το Θέλημα του Θεού. Ο αγιασμός του ανθρώπου δεν είναι κάτι που συντελείται στην διάσταση του πνεύματος αλλά πραγματοποιείται στην οντότητα της ολότητας και της αληθινής ενώσεως, ψυχής και σώματος με τον Θεό».

«Η Εκκλησία μας δεν έχει φιλοδοξία να κάνει καλούς ανθρώπους, αλλά Θεούμενους ανθρώπους. Είναι μία Κιβωτός Σωτηρίας, η οποία πορεύεται διά μέσου των αιώνων, την πορεία της αγάπης», σημείωσε σε μία αποστροφή του λόγου του ο Σεβασμιώτατος για να καταλήξει εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς τους παρισταμένους Αρχιερείς που προσήλθαν με αγάπη και τίμησαν με την παρουσία τους το σπουδαίο αυτός γεγονός της για την περιοχή μας, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι εφέτος, τις λαμπρές τελετές, παρόλο των προβλεπόμενων οδηγιών, τιμούν με την παρουσία τους, δύο πνευματικοί καρποί της περιοχής και «πνευματικά παιδιά» της Αγίας Κυράννας, ο εξ Όσσης καταγόμενος Μητροπολίτης Μετρών και Αθύρων κ.κ. Δημήτριος, ο οποίος ως Διάκονος είχε συντάξει και την Ακολουθία της Αγίας, αλλά και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ταμιάθεως κ.κ. Γερμανός, ο οποίος από το 1973 έως το 2010 υπηρέτησε στην Μητρόπολη Λαγκαδά, ως Ιερατικός Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού, ως Πρωτοσύσγκελλος αλλά και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων Λαγκαδά.

Προ της Απολύσεως του Αρχιερατικού Συλλείτουργου ο ανεγνώσθησαν τα Κόλλυβα της Αγίας, ενώ εν συνεχεία προσφέρθηκε παραδοσιακό κέρασμα σε όλους τους Προσκυνητές.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα