Αρχιερατικό Μνημόσυνο Μικρασιατών στην Ι. Μητρόπολη Νεαπόλεως

Την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, 20 Σεπτεμβρίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ελευθερίου, όπου και τελέσθηκε και φέτος το μνημόσυνο των πατέρων και αδελφών μας που γνώρισαν άδικο και μαρτυρικό θάνατο κατά την Μικρασιατική καταστροφή 98 χρόνια πριν, τον «μαύρο» Σεπτέμβριο του 1922.

Κατά την άφιξη του στον Ιερό Ναό ο Σεβασμιώτατος προσκόμισε προς ευλογία των πιστών το επιμάνικο του ανθρώπου που ταύτισε το όνομά του με τη θυσία των Μικρασιατών αδερφών μας, του Αγίου Ενδόξου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης, το οποίο φυλάσσεται στο σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μητροπόλεως. 

Στο εμπνευσμένο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη δύναμη και τον αγιασμό που παρέχει το ζωοποιό ξύλο του Τιμίου Σταυρού σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, καθώς και στη διαρκή θύμιση και μνήμη όλων όσοι είτε τελείωσαν άδικα και μαρτυρικά τη ζωή τους στις αλησμόνητες πατρίδες είτε ήλθαν στη μητέρα πατρίδα ξενιτεμένοι και ξεριζωμένοι.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το μνημόσυνο των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής στο καλαίσθητο μνημείο που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, παρουσία του Βουλευτή κ. Στράτου Σιμόπουλου, εκπροσώπων του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της περιοχής, καθώς και πλήθους κόσμου.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα