Ελπιδοφόρος σε Πομπέο: “Η αποκλιμάκωση απαραίτητη προϋπόθεση για διάλογο”

Την ανησυχία της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την επιθετική και στρατιωτική συμπεριφορά της Τουρκίας, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή.

«Οι ανησυχίες μας αυτή τη φορά όπως είναι φυσικό επικεντρώθηκαν στην επιθετική και στρατιωτική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία συμπεριφορά θέτει σε κίνδυνο την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και των κρατών, τα οποία πλήρωσαν στο εγγύς παρελθόν βαρύ φόρο αίματος για να εξασφαλίσουν και να φτάσουν στο σημερινό status quo και στη διαμόρφωση των ισορροπιών και των συνόρων στη περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εκτίμησε ότι οι αμερικανικές πιέσεις για την απόσυρση του τουρκικού στόλου από την ελληνική υφαλοκρηπίδα απέδωσαν, λέγοντας ότι ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γι’ αυτή την εξέλιξη. Στο σημείο αυτό, ο κ. Ελπιδοφόρος ζήτησε από τον Μάικ Πομπέο να συνεχιστεί το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης, η οποία αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός επιτυχημένου διαλόγου.

«Παρακάλεσα να συνεχιστεί το αμερικανικό ενδιαφέρον ως προς αυτό το σημείο, ώστε οι προκαταρκτικές συνομιλίες που ξεκινούν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας να έχουν και ένα μέλλον. Διότι αν συνεχιστεί η στρατιωτική και επιθετική ρητορική τακτική της Τουρκίας, ασφαλώς και δεν θα μπορέσουν οι δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να φτάσουν στο επίπεδο ενός επισήμου διαλόγου για τα προβλήματα που απασχολούν τις δύο χώρες», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Από την πλευρά του, ο κ. Πομπέο διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η αμερικανική παρουσία θα παραμείνει ισχυρή στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Σχετικά με τη στάση που τηρεί ο αμερικανικός παράγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος σχολίασε ότι «ως ένδειξη αυτού του αμερικανικού ενδιαφέροντος (ο Μάικ Πομπέο) μού ανέφερε το παράδειγμα της επικείμενης επίσκεψης του στην Ελλάδα, η οποία νομίζω ότι αποτελεί μια ένδειξη για το πού κινείται η Αμερική σ’ αυτά τα θέματα».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είχε την ευκαιρία να εκφράσει και τις ανησυχίες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την προστασία των χριστιανικών μειονοτήτων στην Τουρκία αλλά και για το μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σχολιάζοντας το θέμα της Αγίας Σοφίας, ο Αρχιεπίσκοπος εκτίμησε ότι πρόκειται για μια κίνηση που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον και την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Υπό αυτό το πρίσμα, συζητήθηκε και το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Όπως μάλιστα είπε, ο Μάικ Πομπέο τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους για αυτό το θέμα και ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει μια θετική έκβαση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε ακόμα