Η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Τρίπολη

Με λαμπρότητα πανηγύρισε το Ιερό Παρεκκλήσιο του ενοριακού Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Τρίπολης, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταύρου.

Χθες, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020, παραμονή της εορτής τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Αρχιμ. Γερμανού Μίχου, συμπαραστατούμενου από Ιερείς της Μητροπόλεως.

Προ της απολύσεως ο π. Γερμανός κήρυξε τον θείο λόγο κάνοντας αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της εύρεσης του Τιμίου Σταυρού, από την Αγία Ελένη. “Ο Σταυρός είναι το κέντρο της Εκκλησίας, το Τρόπαιο κατά του διαβόλου, ο πιστότερος σύντροφος του χριστιανού, τον οποίο και ασφαλίζει  έναντι του κακού” ανέφερε. “Οφείλουμε να σταυρώσουμε τα πάθη μας και την ολιγοπιστία μας για να συναντήσουμε τον Χριστό” κατέληξε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, από τους Εφημερίους του Ιερού Ναού, τους Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιουστίνο Τσαγκούρη και Πρωτοπρ. Νικόλαο Παπασπηλίου.

Προ της απολύσεως, πραγματοποιήθηκε η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, ενώ ο π. Ιουστίνος ομίλησε στο εκκλησίασμα, λέγοντας πως ο Χριστός ήρθε στον κόσμο για να σώσει τον κόσμο. Σταυρώθηκε για να συντρίψει τον θάνατο και να νικήσει την αμαρτία, ώστε οι άνθρωποι να ζήσουν σε κοινωνία με τον Τριαδικό Θεό. Ο Σταυρός του Χριστού γίνεται μια κλίμακα που οδηγεί στον ουρανό. “Αυτός γαρ ενηνθρώπησεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν και αυτός εφανέρωσεν εαυτόν δια σώματος, ίνα ημείς του αοράτου Πατρός έννοιαν λάβωμεν και αυτός υπέμεινεν την παρ΄ανθρώπων ύβριν, ίνα ημείς αθανασίαν κληρονομήσωμεν”  κατά τον Μέγα Αθανάσιο. “Ο χριστιανός πρέπει να ταπεινωθεί μπροστά στον Χριστό και να απαλλαχθεί από τα πάθη του, ζώντας με τόλμη και όχι με φόβο, μιμούμενος τους μάρτυρες της πίστεώς μας”, ανέφερε.  “Όσα περνάμε στις μέρες μας είναι παιδαγωγικά μέτρα του Θεού προς τον άνθρωπο”, τόνισε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας, ευχήθηκε ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός του Κυρίου να δώσει στον άνθρωπο υγεία, θάρρος, χαρά, δύναμη και τόλμη, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε κάθε δοκιμασία. 

Πλήθος πιστών συνέρρεε στο ως άνω Ιερό Παρεκκλήσιο για να προσκυνήσει και να λάβει την ευλογία του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

 

 

Διαβάστε ακόμα