Η Μάνη εόρτασε με κάθε λαμπρότητα την Παναγία Γιάτρισσα

Ιερά Μονή Παναγίας Γιάτρισσας Ταϋγέτου – Επαμεινώνδας Μανδρώνης

Με κάθε λαμπρότητα, αλλά και σεμνότητα, εορτάσθηκε σήμερα, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020, το Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου, στο μεγαλύτερο Θεομητορικό προσκύνημα της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης, στην Ιερά Μονή Παναγίας Γιάτρισσας. Στο ιστορικό αυτό Μοναστήρι στην κορυφογραμμή του Ταϋγέτου (1000 μ. υψόμετρο), στα σύνορα των νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας, με απέραντη θέα στον Μεσσηνιακό και Λακωνικό κόλπο. 

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. Συμεών Λαμπρινάκο, τον Καθηγούμενο της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. Χρυσόστομο Πανταζή, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πανοσιολ. Αρχιμ. Νήφωνα Καρολεμέα και άλλους Ιερείς.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας πέριξ του Μοναστηριού, κατά την διάρκεια της οποίας τελέσθηκε αρτοκλασία. 

Ο Μητροπολίτης Μάνης απευθυνόμενος στους πιστούς, χαρακτήρισε τα Μοναστήρια ως Ακροπόλεις της Ορθοδοξίας και κάλεσε σε προσευχή τους προσκυνητές για υγεία και γρήγορη απαλλαγή από την δοκιμασία της πανδημίας.

Επίσης, προέτρεψε σε ενότητα και αδελφοσύνη, ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε εθνική πρόκληση, τονίζοντας ότι το Γένος των Ελλήνων έχει προσφέρει πολλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε πατρικά τον Καθηγούμενο π. Χρυσόστομο για την ευταξία κατά την πανήγυρη και τον επαίνεσε για την αδιάλειπτη παρουσία του στο Ιερό Κοινόβιο, τονίζοντας ότι αποτελεί τον ακοίμητο φρουρό της Μονής και της Χαριτοβρύτου Εικόνος της Παναγίας. 

Πλήθος πιστών καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας, εποχούμενοι, αλλά και πεζοπορούντες κατέφθαναν στην Ιερά Μονή για να προσκυνήσουν την Θαυματουργό Εικόνα, αλλά και πολλοί εξ΄ αυτών για να συμμετάσχουν στην σημερινή πανηγυρική Θεία Λειτουργία. 

Παρέστησαν ο Βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ανατολικής Μάνης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής Π. Υ. Μεσσηνίας Πύραρχος Δημήτριος Γεωργανάς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων. 

Φωτο drone: Πέτρος Κώτσιαρης 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα