Ο Αρχιεπίσκοπος Καττάρων Μακάριος στον Ι. Ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως

Οι θεοβάδιστοι Άγιοι Τόποι τους οποίους γνωρίζουμε από τα ιερά Ευαγγέλια γίνονται για κάθε μέλος της εκκλησίας, θέλημα καρδιάς να τους επισκεφτεί και να προσκυνήσει.

Κάθε 8 Σεπτεμβρίου, όπως και σε άλλες Θεομητορικές εορτές, η σκέψη των πιστών, μεταφέρεται στον τόπο γεννήσεως της Παναγίας μας και εκεί συνεορτάζουμε την λύση της κατάρας. Βέβαια στα Ιεροσόλυμα που έχουν εν χρήσει το παλαιό ημερολόγιο η 8η Σεπτεμβρίου συμπίπτει την 21 Σεπτεμβρίου. Τότε στα Ιεροσόλυμα, το Άγιον Όρος και όλες τις παλαιοημερολογιτικές αδελφές εκκλησίες, της υπό τους Πατριάρχες στην Μόσχα, το Βελιγράδι, την Τιφλίδα, και τους Μητροπολίτες στην Βαρσοβία , την Πράγα ή το Πρέσοφ και το Κίεβο θα τιμηθεί το Γεννέσιο της Θεοτόκου.

Στην Σύναξη για το γενέθλιο της Θεοτόκου το 2020 η εκκλησιαστική κοινότητα Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως είχε την ιδιαίτερη χαρά να υποδεχθεί και να λάβει ευλογία από έναν αγιοταφίτη κληρικό, από τους ηρωικούς φύλακες του Παναγίου Τάφου και των ιερών προσκυνημάτων, τον Αρχιεπίσκοπο Κατάρων Μακάριο.

Ο αρχιεπίσκοπος παρεπιδημώντας στην Αθήνα, για υπηρεσιακούς λόγους και προετοιμάζοντας μεταφορά ιερών αντικειμένων για την επαρχία του στο Κατάρ, ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση της εκκλησιαστικής κοινότητας μας να είναι ο ιερουργός του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, αυτήν την ημέρα αναφοράς της εκκλησίας μας, κατά το νέο ημερολόγιο, στους Αγίους Τόπους της γεννήσεως της Παναγίας.

Προσήλθε στην αγία Μαρίνα και τέλεσε τη θεία λειτουργία, κήρυξε τον θείο λόγο και μετέφερε στους ευλαβείς ενορίτες, την χάρη της ευλογιάς του Παναγίου Τάφου.

Κατά την λειτουργική ομιλία του, αφού ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο για την άδεια και τον πρωτοσύγκελλό του, αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Θεοχάρη, από τον οποίο έλαβε την σχετική ευλογία του αρχιεπισκόπου για να ιερουργήσει στο ναό, αναφέρθηκε στη Θεοτόκο και την γέννηση της και κατέληξε, “… στην γιορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου, η σκέψη φτερουγίζει εις την Αγία Πόλη. στο τόπο όπου γεννήθηκε η Παναγία και τιμάται και γιορτάζεται Εκεί που έμενε ο Ιωακείμ και η Άννα. Εκεί που για να τους χαρίσει ο Θεός παιδί, έφυγε ο Ιωακείμ και πήγε στην έρημο για να προσευχηθεί και η Άννα παρέμεινε στο σπίτι στην Ιερουσαλήμ, που ήταν πολύ κοντά στο ναό του Σολομώντος. Άρα λοιπόν η Παναγία μας είναι καρπός προσευχής, καρπός ελπίδας, καρπός υπακοής εις το Θεό. Για αυτό και οι κατοικούντες εις την Ιερουσαλήμ όσους μας αξίωσε ο Θεός, ζούμε μεγάλες ευλογίες. Εκεί στους Αγίους Τόπους είναι και δυο πατέρες από την περιοχή σας την Ηλιούπολη. Δύο κληρικοί που είναι εις την αδελφότητα την Αγιοταφιτική, στο τάγμα των σπουδαίων, ο πατήρ Αμφιλόχιος και ο πατήρ Ονούφριος , που κατάγονται από την Ηλιούπολη. Να εύχεστε και να προσεύχεστε για τους πατέρες που διακονούν εις τους Αγίους Τόπους. Να διαφυλάττουν αυτούς τους τόπους ως προσκυνήματα και όχι ως θρησκευτικούς χώρους για να μπορούν όλοι οι προσκυνητές από τα πέρατα της γης, να έρχονται να προσκυνούν, να συμμετέχουν στην Θεία Λειτουργία και να λαμβάνουν την χάρη και την ευλογία των Παναγίων Προσκυνημάτων”. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στον τόπο και τον τρόπο της διακονίας του στο Κατάρ και το εκεί ποίμνιο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο είπε μεταξύ άλλων “…πρώτη φορά αρχιερέας της αδελφότητας των σπουδαίων, πρώτη φορά ένας επίσκοπος από τους Αγίους Τόπους φτάνει στην εκκλησιαστική μας κοινότητα και τελεί την θυσία προς το Θεό υπέρ πάντων υμών. Παρακαλούμε να εύχεστε και η αγία Μαρίνα και για Εσάς και για τους αδελφούς του Παναγίου τάφου, αρχιερείς, πρεσβυτέρους, διακόνους είναι πάντοτε ανοιχτή για να έρχεστε όχι μόνο ως προσκυνητές, αλλά ως ιερουργοί”. Και καταλήγοντας ευχαρίστησε και ευχήθηκε “… Σας ευχαριστώ και πάλι, να είστε άξιος στο έργο που κάνετε στην Αραβική χερσόνησο, και ο Θεός να σας προφυλάσσει από όσα επικίνδυνα μπορεί να συμβαίνουν στους τόπους εκείνους ή από το φονταμενταλισμό ή από την αμάθεια ανθρώπων ή και την κακία των δικών μας αδελφών”.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα