Στο Οικ. Πατριαρχείο η Αγιοκατάταξη του π. Γερβασίου Παρασκευόπουλου

Συμπληρώθηκαν 56 χρόνια από την κοίμηση του, στις 30.6.1964 καθώς και 6 έτη από την ανακομιδή των οσίων λειψάνων του στις 29.6.2014, τα οποία πλέον φυλάσσονται σε ειδικά φροντισμένο και ευτρεπισμένο χώρο εντός του ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής στα Συχαινά Πατρών.

Ο σχετικός φάκελος που ετοιμάστηκε από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο και είχε σταλεί πέρυσι στην αρμόδια Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αξίζει να σημειωθεί πως έχει εγκριθεί και ήδη έχει αποσταλεί και βρίσκεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο και θα έχει τον τελικό, καθοριστικό λόγο για την αγιοποίηση του π. Γερβασίου Παρασκευόπουλου.

Την όλη διαδικασία έχει αναλάβει η Ειδική Επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου που μετά από εξονυχιστικό έλεγχο θα προβεί στην σχετική εισήγηση της στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου με τον Παναγιότατο Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να έχει τον τελευταίο λόγο. Η Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει 1 φορά το μήνα και δεν αποκλείεται σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της να έχει και το αποτέλεσμα για την Αγιοκατάταξη του Πατρινού Γερβασίου Παρασκευόπουλου.

Ήδη υπήρξαν και πληροφορίες πως με το πιθανό ενδεχόμενο της απόφασης Αγιοκατάταξης, θα έρθει στην Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών, ο κ.κ. Βαρθολομαίος και μάλιστα το Δ.Σ. της Αναπλαστικής Σχολής και η Μητρόπολη είναι σε στάση αναμονής ώστε να γίνουν οι πρέπουσες προετοιμασίες και να στεφθεί με επιτυχία, η επίσκεψη του Πατριάρχη.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος που θεωρείται μία ιδιαίτερα φωτισμένη μορφή και σύμβολο των Ορθοδόξων Χριστιανών παγκοσμίως με λόγο που διακρίνεται για την παρρησία και βαθύτητα των νοημάτων του, έχει κατά το παρελθόν έρθει στην Πάτρα 2 φορές. Η 1η ήταν τον Οκτώβριο του 2000, πριν δηλαδή 20 χρόνια καλεσμένος τότε του Πανεπιστημίου Πατρών, επί Δημαρχίας Ευάγγελου Φλωράτου. Έμεινε μόλις 1 μέρα ο κ.κ. Βαρθολομαίος στην Αχαϊκή πρωτεύουσα και ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ σε πανηγυρικό κλίμα, σε 7 σχολές του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Η 2η φορά ήταν αρχές Νοεμβρίου του 2008, πριν 12 χρόνια και είχε τότε έρθει καλεσμένος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου στα «Πρωτοκλήτεια» και μάλιστα είχε εγκαινιάσει και το νέο κτίριο του Εκκλησιαστικού Λυκείου στην Παραλία όπου και είχε συμβολικά φυτέψει και μία ελιά.

Μόλις τον περασμένο Ιούλιο η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου εισηγήθηκε και κατόπιν ο κ.κ. Βαρθολομαίος αποφάσισε την αγιοποίηση του Εδέσσης Καλλίνικου μετά και από σχετική εισήγηση – πρόταση του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου. Το αναφέρουμε αυτό με την έννοια ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ακολουθεί μία πολύ προσεκτική τακτική και τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει έγκριση πολλές Αγιοκατατάξεις και πιθανόν αυτή του Γερβασίου όσο κι αν πληροί τις προϋποθέσεις, να καθυστερήσει λίγο ακόμα.

Μάθαμε τέλος πως πρόσφατα στα τέλη Αυγούστου κατατέθηκε και πρόταση του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Κηφισίας κ.κ. Κύριλλου, ο οποίος προτείνει για αγιοκατάταξη τον Γέροντα Αθανάσιο Χαμακιώτη, ο οποίος μάλιστα έλκει την καταγωγή του από τα ιστορικά και μαρτυρικά Καλάβρυτα.

 

patrastimes.gr

 

Διαβάστε ακόμα