Τιμήθηκε ο πολιός Εφημέριος του Πουρίου Μαγνησίας

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πουρίου λειτούργησε την Τρίτη 8/9, εορτή της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, πλαισιωμένος από τους Ιερείς της επαρχίας Ζαγοράς και πλήθος πιστών, τηρουμένων των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Την ημέρα αυτή η ενορία εορτάζει την επέτειο των Εγκαινίων του Ναού, που πραγματοποιήθηκαν στις 8 Σεπτεμβρίου 1846 από τον τότε Επίσκοπο Δημητριάδος Μελέτιο.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος προχείρισε τον πολιό Εφημέριο του Ναού π. Αθανάσιο Δελετζέ, σε Πρωτοπρεσβύτερο, τιμώντας τα 47 έτη της διακονία στο χωριό, από το οποίο, μάλιστα, κατάγεται, καθώς, επίσης την ευλάβεια, το ήθος και την πιστότητα στο ποιμαντικό του έργο.

Στην προσφώνησή του ο π. Αθανάσιος εξέφρασε την χαρά όλου του χωριού για την ευλογητή επίσκεψη του Ποιμενάρχου μας και ζήτησε τις ευχές του για την ζωή και τα έργα των αγαπημένων ενοριτών του. Επίσης, ευχαρίστησε, συγκινημένος, για την προσγενομένη τιμή, την οποία αφιέρωσε στους ενορίτες του.

Από την μεριά του, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Αθανάσιο για την πολυχρόνια διακονία του, για το ήθος, την ταπείνωση και την ευσέβειά του. Μίλησε για την σπουδαιότητα της επετείου των Εγκαινίων ενός Ναού, κυρίως, στα προηγούμενα χρόνια, όταν γινόταν ευκαιρία πανηγυριού, που σφυρηλατούσε την ενότητα των ανθρώπων, μια ενότητα, που ξεκινούσε από την Θεία Λειτουργία και κατέληγε στην πλατεία του χωριού, που κρατούσαν ζωντανή την παράδοση και την περίοδο της τουρκοκρατίας, την ελπίδα της ελευθερίας: «Αυτό είναι το μεγάλο δώρο της Εκκλησίας, που δεν πρέπει ποτέ να λησμονήσουμε. Έρχεται και πάλι η εποχή που οι Έλληνες στα πανηγύρια μας θα μαζευόμαστε. Εδώ θα κρατούμε ζωντανή την γλώσσα και την παράδοσή μας, θα νιώθουμε σε ποιο Γένος ανήκουμε».

Αναφερόμενος στο εφημέριο του Ναού, ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «υπηρετεί αυτόν τον τόπο, επί 47 χρόνια, με πραγματική αγάπη, απλότητα, πιστότητα και αφοσίωση. Είναι το δώρο του Θεού στον τόπο του, γιατί ανέλαβε την ευθύνη να ανεβάζει τις προσευχές όλων στον ουρανό και να συγκροτεί το Σώμα του Χριστού. Τον τιμώ, σήμερα, επαξίως, με την παρότρυνση και των συμπρεσβυτέρων του στην Ζαγορά, την αγάπη και την ενότητα των οποίων χαίρομαι ιδιαιτέρως. Προσφέρουν πολλά σ’ αυτόν τον τόπο. Αλήθεια, τί θα σήμαινε η Ζαγορά, χωρίς τους Ναούς και τους Ιερείς της, τα πανηγύρια και την παράδοσή της;». Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον π. Αθανάσιο να διακονεί όσο ακόμα θέλει ο Θεός και να βρεθούν νέοι Κληρικοί σαν κι αυτόν, που θα συνεχίσουν το έργο της διακονίας του λαού μας, σε εποχές δύσκολες και απαιτητικές, όπως η σημερινή.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε έκτακτη Ιερατική Σύναξη των εφημερίων της επαρχίας Ζαγοράς, όπου συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στο ενοριακό έργο κατά την νέα Εκκλησιαστική χρονιά.

 

 

Διαβάστε ακόμα