Υπερμεταδότες ευθύνης

Του Αρχιμ. Τιμοθέου Γεωργίου, Εφημερίου Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαροκόπου Καλλιθέας στο Arxon.gr

Η ευκαιρία της εφαρμογής των νέων μέτρων και ενώπιον της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, προστατεύουμε τή δική μας ζωή καί τῶν συνανθρώπων καί συγχρόνως γινόμαστε φορείς ζωής και υγείας για εμάς και για τούς ἄλλους.

Ο χώρος του Ναού δεν είναι “αποστειρωμένος” και δεν μπορούμε να επικαλούμαστε την Χάρη, είτε την Ιερότητα, ούτε το θαύμα ως άλλοθι για την απαλλαγή από την ευθύνη που μας αναλογεί, διότι τότε βάζουμε σε δοκιμασία τον Θεό και αυτό δεν είναι Χριστιανικό. Δεν δημιουργούμε κανένα άκαιρο δίλημμα πίστης ή ατομικής ευθύνης, γιατί στην Εκκλησία δεν υπάρχουν τέτοια διλήμματα που επικαλύπτουν την ευθύνη από την πίστη και το αντίστροφο. Δεν θεωρούμε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να επιδεινωθεί, διότι αυτό θα σήμαινε δική μας πνευματική αλαζονεία. Μην ξεχνάμε ότι ασθένεια και θάνατο απέκτησαν καί τήν φθορά μέσα στόν ίδιο τόν Παράδεισο μέ τόν Θεό παρόντα οι πρωτόπλαστοι καί από τήν επιπολαιότητα και την υψηλοφροσύνη τους μας τον μετέδωσαν καί σέ εμάς. Αποτρέπουμε την εξάπλωση του ϊού, εμποδίζουμε την μετάδοση της νόσου, γινόμαστε υπερμεταδότες έγνοιας, ενημέρωσης, ποτέ φόβου. Κρατάμε την απόσταση που θα μας φέρει πιο κοντά αργότερα, φοράμε την μάσκα που δεν κρύβει αλλά φανερώνει την σύνεση με την οποία αγκαλιάζουμε τα μέτρα και μένουμε ασφαλείς! Ο αυτοπεριορισμός δηλώνει τον σεβασμό και τη σοβαρότητα που δεν αντικαθίσταται από κανένα άλλο εκτός από εμάς τους ίδιους και πρέπει να αστυνομεύεται μόνο από τη συνείδηση μας. Μη ξεχνάμε ότι σωζόμαστε στο βαθμό που συμβάλουμε και συνεργούμε στη σωτηρία του άλλου, του συνανθρώπου μας, όταν μπορούμε να θέσουμε τήν ατομική μας ευθύνη στήν υπηρεσία τοῦ γενικότερου κοινωνικού συμφέροντος, διακονούμε το «εμείς» στον αγώνα για τη διατήρηση τῆς ὑγείας. Η τήρηση τῶν μέτρων υγιεινής (η χρήση μάσκας, το πλύσιμο χεριῶν μέ ἀντισηπτικό, η τήρηση αποστάσεων καί η αποφυγή συνωστισμών) είναι πρακτικοί τρόποι μέ τους οποίους εκφράζουμε τήν ἀγάπη μας πρός τόν συνάνθρωπο καί η μικρή αλλά ουσιαστική συμβολή μας στην πολύτιμη καθημερινότητά – πραγματικότητά μας.

Μην ξεχνάμε η σωτηρία εκάστου περνάει από την ευθύνη του «πλησίον» ειδικά τώρα που τα κρούσματα του κορωνοϊού πληθαίνουν επικίνδυνα. Η Εκκλησία ως θεσμός ενοποιητικός του κοινωνικού βίου των ανθρώπων από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είδε με μεγάλη συναίσθηση ευθύνης το να σαρκώσει το καλό παράδειγμα, να μεταλάβει του πόνου και της αγωνίας και να μην μείνει αμέτοχη με λίγα λόγια και αυτής της δοκιμασίας της ζωής των μελών της.

Όσον αφορά το θέμα της Θείας Κοινωνίας δεν διαπραγματεύθηκε ποτέ το γεγονός ότι υπό τα είδη του Άρτου και Οίνου μεταδίδεται η ζωή που είναι ο Χριστός ο ίδιος και ως τώρα ποτέ δεν έχει μεταδοθεί καμιά ασθένεια μέσω του κοινού Ποτηρίου. Παρόλαυτα ως ιατρείο που είναι και όχι δικαστήριο, όποιον έχει ενδοιασμούς να μεταλάβει ούτε ποτέ τον παρεξήγησε, ούτε τον στιγμάτισε ούτε τον απέπεμψε ποτέ και για κανένα λόγο από τους κόλπους της.

Ο Θεός εν τω προσώπω του Χριστού είναι κοντά μας, όχι ως μια αόρατη ανώτερη δύναμη αποσυρμένος στον ουρανό αλλά «κατάστικτος τοις μώλωψι και πανσθενουργός» που εξακολουθεί να μας αγαπά όσο και αν ο φόβος φιλοδοξεί μάταια να κρύψει την παρουσία Του. Να θυμηθούμε ότι ο φόβος πριν έξι μήνες – πυροδότησε την αγαπητική αλληλεγγύη των πιστών απέναντι σε όλους με το κόστος στέρησης για όσο χρειάστηκε του υλικού και έμψυχου περιβάλλοντος της κοινής λατρείας, το «γιατί» έγινε ελπίδα ταπείνωσης και η «χαμένη» δύναμη μας ξαναβρέθηκε πιο αληθινή… Πριν έξι μήνες όχι μόνο ελέγξαμε την κατάσταση αλλά γίναμε και πρότυπο διαχείρισης του ϊού και όπως τότε συμπεριφερθήκαμε σαν να είμαστε ήδη φορείς, προφυλάσσοντας τον πατέρα μας, την μητέρα και τους αγαπημένους έτσι και τώρα ακόμη και εάν εμείς αισθανόμαστε “άτρωτοι” – κάτι που οι επιστήμονες έχουν διαψεύσει για οποιονδήποτε – πρέπει να προσέχουμε για τους άλλους, στους οποίους εάν μεταδοθεί ο ιός ίσως στοιχίσει τη ζωή τους… Όσοι αγαπάμε μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι από εμάς στον κορωνοϊό. Η σοβαρότητα της κατάστασης δεν σηκώνει παληκαρισμούς «ανώριμων – επαναστατών» έφηβων μόνο ευλαβική πειθαρχία μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας στους Ιερούς Ναούς που δεν είναι… “βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος”!! Δεν γνωρίζω σε ποιο “πνεύμα” αναφέρονται, όσοι το αναπαράγουν σίγουρα όμως όχι στο Άγιο Πνεύμα. Διότι το Άγιο Πνεύμα διδάσκει την υπακοή και την αυταπάρνηση, για χάρη των αδελφών μας. Και το να φοράμε μάσκα ή να λαμβάνουμε όλα τα άλλα μέτρα που οι ειδικοί μας υποδεικνύουν είναι πράξη αγάπης και προσφοράς στον πλησίον.

Φωτο: EUROKINISSI

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin