Η Μητέρα Εκκλησία προσφέρει στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής ένα νέο όραμα

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος τους Οικουμενικού Πατριαρχείου θέλοντας να ενισχύσει το ρόλο της μεγαλύτερης επαρχίας της Μητρός Εκκλησίας με νέο όραμα και νέο σύνταγμα κατάλληλο για τις εξελισσόμενες και μεταβαλλόμενες σύγχρονες ποιμαντικές ανάγκες της αμερικανικής κοινωνίας, αποφάσισε να αναστείλει την ισχύ του παρόντος συντάγματος του 2003 της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Προσωρινά, μέχρι τη έκδοση του νέου Συντάγματος, οι διοικητικές δομές της Αρχιεπισκοπής, δηλ. η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος, η Εκτελεστική Επιτροπή, το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, η Κληρικολαϊκή Συνέλευση, όπως και οι αντίστοιχες δομές των Ι. Μητροπόλεων θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν ως έχουν.

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δήλωσε σχετικά:

«Μας δίνεται μία θαυμάσια ευκαιρία να ξανακτίσουμε την Αρχιεπισκοπή μας από τα θεμέλια. Στην πρώτη εκατονταετία μας μεγάλοι ιεράρχες ηγήθηκαν της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, εκ των οποίων ξεχωρίζουν ο μετέπειτα Πατριάρχης Αθηναγόρας και ο Αρχιεπίσκοπος Μιχαήλ, οι οποίοι παγίωσαν και ενδυνάμωσαν τις κοινότητές μας. Βεβαίως ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ήταν αυτός που στα 37 χρόνια αρχιεπισκοπίας του μεταμόρφωσε την Αρχιεπισκοπή μας, προσδίδοντάς της πρωταγωνιστικό ρόλο στην αμερικανική κοινωνία.

Σήμερα αισθανόμαστε ευλογημένοι διότι με την απόφασή του αυτή, το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας δίνει την εξαιρετική ευκαιρία να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε μαζί την Εκκλησία μας εν όψει της επετείου των 100 ετών της. Όλοι μαζί, κληρικοί και λαϊκοί, θα συμμετάσχουμε σε μικτή επιτροπή με το Πατριαρχείο μας και θα αναπτύξουμε και θα ολοκληρώσουμε ένα νέο σχέδιο με νέες προοπτικές για την Ορθοδοξία στην Αμερική τα επόμενα 100 χρόνια.

Θα συστήσουμε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο μια κοινή επιτροπή η οποία θα μελετήσει τις σημερινές ανάγκες και τη δυναμική της Αρχιεπισκοπής μας και θα ετοιμάσει το σχέδιο για το νέο μας Σύνταγμα.

Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή είναι θεόπνευστη και ευοίωνη, διότι έρχεται μερικές μέρες πριν από την ονομαστική εορτή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, κατά την οποία αναπολούμε το ένδοξο παρελθόν, και ετοιμαζόμαστε για ένα νέο αιώνα με νέα οράματα ενίσχυσης της διακονίας μας και ανανέωσης της Πανορθοδόξου συνεργασίας. Είμαστε όλοι μας ευγνώμονες προς τον ηγέτη της Ορθοδοξίας και την περί αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο».

Τέλος, ανακοινώνεται ότι προς αξιολόγηση των νέων αυτών αποφάσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος συγκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Ι. Επαρχιακής Συνόδου τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020.

 

Διαβάστε ακόμα