Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Το ηρωικό ′′ ΟΧΙ ′′ της 28 ης Οκτωβρίου 1940, πλαισιώνεται με υπερηφάνεια, ευγνωμοσύνη και υπευθυνότητα. Αυτές οι τρεις λέξεις που αντηχούν μέσα από τα αυτιά μας μόνο και μόνο για να ταξιδέψουν στις σκέψεις μας, κατακλύζουν την ίδια την ύπαρξη μας σήμερα.

Στεκόμαστε με υπερηφάνεια γιατί πριν 80 χρόνια το μικρό και φτωχό έθνος της Ελλάδας στάθηκε όρθιο στα ισχυρά πολεμικά όπλα της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας, μόνο για να γίνει παράδειγμα ηρωισμού και αυτοθυσίας για όλους τους λαούς του κόσμου.

Αντανακλώντας αυτό το πνεύμα αυτοθυσίας και δύναμης με το οποίο πολέμησαν οι πρόγονοί μας για την Πίστη και την Πατρίδα μας, υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη τους και εκφράζουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας. Χωρίς τον αγώνα τους, τίποτα από αυτά που απολαμβάνουμε σήμερα δεν θα ήταν δυνατό.

Την ίδια ώρα δίνουμε επαίνους και δείχνουμε ευγνωμοσύνη στην Ευλογημένη Θεοτόκο για την προστασία και την άνεση που έδωσε στον αγώνα των Ελλήνων κατά την εποποιία του 1940. Η σημερινή επέτειος που συμπίπτει με την εορτή της Αγίας Προστασίας της υπενθύμιση σε όλους ότι στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας, η Ευλογημένη Θεοτόκος με τη χάρη της οχύρωσε και στήριξε το Έθνος της Ελλάδας.

Όπως μπορούμε να εκτιμήσουμε, έχουμε ιερή υποχρέωση και ευθύνη να περάσουμε αυτή την παρακαταθήκη που μας έδωσαν οι πρόγονοί μας, στις γενιές που θα ακολουθήσουν. Δεν είναι μόνο οι ημερομηνίες, τα ονόματα και οι ′′ γυμνές ′′ πληροφορίες που οι νέοι μας πρέπει να απομνημονεύσουν. Πάνω απ ‘ όλα, είναι τα ιδανικά και οι αξίες του Έθνους και της Πίστης μας, που ώθησαν τους προγόνους μας με αλληλεγγύη να αντισταθούν ηρωικά και πρόθυμα, θυσιάζοντας ακόμη και τη ζωή τους.

Θα ήταν παράλειψη αν ξεχάσαμε ότι τα έπη του 1940 και του Β ‘ Παγκοσμίου Πολέμου συνολικά, ήταν μια ιστορική συγκυρία στην οποία ενισχύθηκαν περαιτέρω τα δεσμά φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αυστραλών, αφού πολέμησαν μαζί στην ίδια πλευρά της ιστορίας. 

Με αυτές τις σκέψεις, εκ μέρους των Χάρητων των Βοηθών Επισκόπων μας, μαζί με το ιερό παπαδαριό, τους μοναστηριακούς και τους τίμιους ανθρώπους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, εύχομαι σε όλες τις Ελληνίδες και τους απανταχού Ελληνίδες σε όλο τον κόσμο, πολλά ευλογημένα χρόνια προστατευμένα από το Άγιο Πνεύμα!

Διαβάστε ακόμα