Ο εορτασμός της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Κύπρο

Γράφει ο Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου

Μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω της επικρατούσης πανδημίας, ο κυπριακός ελληνισμός τίμησε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Επίκεντρο των εορτασμών ήταν η Λευκωσία, όπου στον καθεδρικό ναό τού Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία, χοροστατούντος τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομου.
Στη δοξολογία, μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος τής Βουλής κ. Αδάμος Αδάμου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Θεοχάρης Λαλάκος, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι Αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας, εκ μέρους τού Διευθυντού τού Παγκυπρίου Γυμνασίου ο Βοηθός Διευθυντής και Πρωτοσύγκελλος τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Ιωάννης Ιωάννου, άλλα μέλη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, εκπρόσωποι της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου και αντιπρόσωποι σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, φέροντες τα λάβαρα των σχολείων τους.

Τιμητικό απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς και η φιλαρμονική της Δύναμης απέδωσαν τιμές στο χώρο μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό.
Τον πανηγυρικό τής ημέρας εκφώνησε ο Πρέσβης τής Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Θεοχάρης Λαλάκος, ο οποίος επισήμανε ότι η ενότητα είναι ένα διαχρονικό μήνυμα, που με δύναμη και καθαρότητα εκπέμπει η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Επίσης, τόνισε ότι η εποποιία του ’40 συνιστά οδηγό εθνικής συστράτευσης και ότι είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε η ανάγκη για αντίσταση και αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Παρόντες στη δοξολογία ήταν και οι βοηθοί τού Μακαριωτάτου, Επίσκοποι Νεαπόλεως κ. Πορφύριος και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο εκπρόσωπος τού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος και ο εκπρόσωπος τού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος.

Μετά το πέρας τής δοξολογίας, τελέστηκε στον περίβολο τού Καθεδρικού Ναού, μικρή εορταστική εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς (γυναικείο καρσιλαμά, τατσιά, μπάλο, μπεράτι – Τασιά μωρέ Τασία), τους οποίους απέδωσε η χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Αγίων Ομολογητών. Η εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα τού Μακαριωτάτου, ήταν μία πρωτοβουλία τής Θεολογικής Σχολής τής Εκκλησίας Κύπρου, ώστε, παρά τα περιοριστικά μέτρα και την ακύρωση των παρελάσεων, να εορτασθεί και πολιτιστικά, όσο επιτρεπόταν, η μεγάλη αυτή Εθνική Επέτειος. Παρόντες, ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και πολλοί άλλοι επίσημοι και μη.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα