Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Ανακομιδής Λειψάνων του Αγ. Καλλινίκου Εδέσσης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την συμμετοχή 19 Αρχιερέων τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Ανακομιδής των ιερών λειψάνων του εν αγίοις πατρός ημών Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Έδεσσας.

Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, πνευματικό τέκνο του Αγίου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βρυούλων κ. Παντελεήμονος, Μετρών και Αθύρων κ. Δημητρίου, Γουμενίσσης κ. Δημητρίου, Βεροίας κ. Παντελεήμονος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, Δημητριάδος

κ. Ιγνατίου, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Άρτης κ. Καλλινίκου, Λακαδά κ. Ιωάννου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, Λαρίσης κ. Ιερωνύμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου και του ποιμενάρχου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος υπήρξε πνευματικό ανάστημα και χειροτονία του Αγίου Καλλινίκου. Μετείχαν επίσης πολυάριθμοι κληρικοί των συνοδειών αγίων ιεραρχών, καθηγούμενοι ιερών μονών και άλλοι κληρικοί από διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Κατά την σύντομη προσφώνησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης αναφέρθηκε στο σεπτό πρόσωπο του Αγίου Καλλινίκου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αγιοκατάταξη του Αγίου, καθώς και προς τους χοροστατούντες αγίους ιεράρχες για την τιμητική παρουσία τους καθώς και προς όλους τους παρισταμένους.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο οποίος ευχαρίστησε κατ᾿ αρχήν τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης για την προώθηση του αιτήματος της αγιοκατατάξεως του τιμωμένου Αγίου, απαραίτητη προϋπόθεση για την διαδικασία της αναγνωρίσεως της αγιότητος στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Τόνισε επίσης ότι τον Άγιο χαρακτήριζε το «λάθε βιώσας», το ησυχαστικό πνεύμα, όπως αποκαλύπτει ο βίος του και η μελέτη των επιστολών του. Υπήρξε, σύμφωνα με τον μακαριστό Καθηγούμενο της Ι. Μονής Γρηγορίου Αγ. Όρους π. Γεώργιο Καψάνη, «ησυχαστής τη καρδία, ακαταπόνητος ποιμήν και ιεραπόστολος», συνδυασμός δυσεύρετος. Εις επίρρωσιν μάλιστα των παραπάνω και ιδιαίτερα της αρετής της ταπεινώσεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου ανέγνωσε επιλεγμένα αποσπάσματα των επιστολών του Αγίου. Τέλος υπογράμμισε ότι κατά την διάρκεια της επταμήνου ασθενείας του, ο ίδιος τον διηκόνησε προσεγγίζοντας το ασθενές σώμα του -συνειδητά ήδη από τότε- ως ένα λείψανο αγίου. Ο Άγιος Καλλίνικος υπήρξε ένας Επίσκοπος διάδοχος των Αποστόλων στον θρόνο και στον τρόπο της ζωής. ήταν ένας ιεραπόστολος και πνευματικός πατέρας ακαταπόνητος, ήταν όσιος, όπως έδειξαν τα οσιακά τέλη του, και μάρτυς και προφήτης.

Στην ακολουθία του Εσπερινού παρέστησαν ο Δήμαρχος Εδέσσης, κ. Δ. Γιάννου, οι βουλευτές Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης και Δ. Σταμενίτης, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Χ. Μπάτσης, ο Δήμαρχος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας κ. Σ. Κωνσταντάρας, ο Στρατηγός Διοικητής της 2ης Μεραρχίας Εδέσσης Υποστράτηγος Σ. Κωστάκογλου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πέλλας. Παρέστησαν επίσης συγγενείς του Αγίου καθώς και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα