Αυστραλίας Μακάριος: “Η πηγή της δυνάμεώς μας να είναι ο Χριστός”

 “Η πηγή της δυνάμεώς μας να είναι ο Χριστός”, υπογράμμισε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος, ανήμερα της εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, ιερούργησε στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, στο προάστιο Μάσκοτ του Σύδνεϋ. “Να λάβουμε δύναμη από τον Χριστό, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και να νικήσουμε όλες τις δυσκολίες και όλες τις δοκιμασίες οι οποίες μας βασανίζουν”, παρότρυνε πατρικά τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος, υπενθυμίζοντας ότι κατά τον ίδιο τρόπο αντλούσαν δύναμη οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, οι οποίοι υπέμειναν μεγάλες δοκιμασίες και φρικτά μαρτύρια.

Εστιάζοντας στο παράδειγμα της τιμωμένης Αγίας, της Αγίας Αικατερίνης της Μεγαλομάρτυρος, ο Αρχιεπίσκοπος περιέγραψε εν συντομία τα βασανιστήρια που υπέστη με όργανο τον τροχό και παρατήρησε ότι στις ιερές εικόνες της εμφανίζεται συνήθως να κρατάει στο δεξί της χέρι τον σταυρό. “Αυτός είναι η απάντηση σε όλους εκείνους που αναρωτιούνται πώς η Αγία έδειξε τόση υπομονή, πού βρήκε τόση καρτερία, πού βρήκε τόση πίστη. Ο σταυρός ήταν η πηγή της δυνάμεως της Αγίας Αικατερίνης”, τόνισε.

Στη σημερινή εποχή μπορεί οι Χριστιανοί να μην καλούνται να βιώσουν μαρτύρια, σαν αυτά που βίωσε η Αγία Αικατερίνη, αλλά “εμείς σήμερα καλούμαστε, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, να περάσουμε από άλλους τροχούς, που καμιά φορά αυτοί οι τροχοί είναι πιο βασανιστικοί”, παρατήρησε ο Σεβασμιώτατος, αναφέροντας ενδεικτικά τις σωματικές ή ψυχικές ασθένειες, την πνευματική ακαταστασία, τους χωρισμούς και  δοκιμασίες που άπτονται γενικότερα των ανθρωπίνων σχέσεων. “Όλα αυτά είναι τροχοί που βασανίζουν τον άνθρωπο, όπως ο τροχός βασάνισε την Αγία Αικατερίνη”, διέκρινε, για να επισημάνει με έμφαση ότι καλούμαστε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Αγίας Αικατερίνης, η οποία ήξερε πού θα έβρισκε παρηγοριά. “Αντί να προσανατολιζόμαστε και να χάνουμε την ώρα μας, ψάχνοντας να βρούμε δύναμη και κουράγιο σε πόρτες οι οποίες δεν έχουν να μας δώσουν απολύτως τίποτα, να κάνουμε αυτό το οποίο έκανε η Αγία Αικατερίνη”, παρότρυνε. “Να στραφούμε στον σταυρό του Χριστού”, συμπλήρωσε, “να αγαπήσουμε τον Χριστό και να λάβουμε δύναμη από τον Αυτόν, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και να νικήσουμε όλες τις δυσκολίες και όλες τις δοκιμασίες οι οποίες μας βασανίζουν”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ευκαιρία της παρουσίας του στην πανηγυρίζουσα ενορία της Αγίας Αικατερίνης, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος παρασημοφόρησε έναν άνθρωπο που έχει αφιερωθεί με ανιδιοτέλεια στην εξυπηρέτηση των αναγκών της για παραπάνω από τέσσερις δεκαετίες. Ο λόγος για τον επί 40 έτη Ιεροψάλτη του Ιερού Ναού, κ. Χρήστο Ρωσσίδη, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος απένειμε τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέα, σε ένδειξη τιμής, αγάπης και έκφρασης πολλών ευχαριστιών για όλα όσα έχει προσφέρει στην ενορία και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Μιλώντας για το τιμώμενο πρόσωπο, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Για πολλά χρόνια υπηρετεί την εκκλησία του με πολλή αφοσίωση, με πολλή αυταπάρνηση, χωρίς ποτέ να διεκδικήσει κάποιο οικονομικό όφελος. Άλλα τόσα χρόνια κράτησε το ψαλτήρι της ενορίας με κόπο, με θυσία, αφιερώνοντας τον χρόνο του. Και, πάνω από όλα, ό,τι έκανε το έκανε με την καρδιά του. Το να πούμε ένα ευχαριστώ στον αγαπητό μας Χρήστο είναι λίγο”.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε το έργο, το οποίο επιτελείται σε αυτήν την πολύ ευλογημένη, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ενορία, και συνεχάρη προς τούτο τον Ιερατικώς Προϊστάμενό της Αγίας Αικατερίνης, π. Αθανάσιο Γιάτσιο. 

Διαβάστε ακόμα