Χαλκίδος Χρυσόστομος: “Προσευχή, το μόνο μας στήριγμα”

Με συνοχή καρδίας, για τις περιστάσεις που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος προεξήρχε στην ιερά αγρυπνία που τελέσθηκε, κεκλεισμένων των θυρών, στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος το εσπέρας της 20ης Νοεμβρίου 2020, για την εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν οι Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Συμεών Ηλιοδρομίτης-Προϊστάμενος του Ι. Ναού.

Κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας ετελέσθη και ιερά παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο υπέρ πάντων των χειμαζομένων αδελφών μας.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε με συγκίνηση, «Ό,τι συμβαίνει αφορά και τον ουρανό και πονάει ο ουρανός μαζί μας… Μήν απελπιζόμαστε! Χρειάζεται πολύ προσευχή. Ας βάλουμε και νηστεία, ας βάλουμε και μετάνοια και ο εγκλεισμός μας ας είναι μια ευκαιρία να μελετήσουμε και να κάνουμε αυτό που η Εκκλησία λέει «κατά Θεόν πένθος», να πενθήσουμε για τις αμαρτίες μας… και όλοι μαζί να ζητήσουμε το έλεος του Θεού μας και να Τον ευχαριστήσουμε για ό,τι μας έχει προσφέρει, να ευχαριστήσουμε την Παναγίας μας, τους Γονείς της, αλλά, ταυτοχρόνως, να παρακαλέσουμε για ζώντας και κεκοιμημένους. Να παρακαλέσουμε για την ενίσχυση και το φωτισμό εκείνων, οι οποίοι μας διοικούν. Να παρακαλέσουμε για την υγεία και την ενδυνάμωση των ιατρών, των νοσηλευτών και των συγγενών των ανθρώπων, οι οποίοι είναι ασθενείς. Είναι σπουδαίο, είναι ιερότατο το έργο, το οποίο προσφέρουν, διότι ρισκάρουν την δική τους υγεία και ασφάλεια. Αλλά τότε η αγάπη είναι αληθινή όταν μεταφράζεται σε έργα και έχει ρίσκο και μείζονα ταύτης αγάπην ουδείς έχει, είπε ο Χριστός, ώστε ο καθένας να είναι πρόθυμος να δώσει τη ζωή του για τους άλλους ανθρώπους (Ιωάν. 15, 13). Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι στέκονται ακοίμητες λαμπάδες κι εμείς οφείλουμε να τους συνοδεύσουμε με την προσευχή μας, να τους δώσει ο Θεός κουράγια, διότι το σύστημα κλονίζεται, το βλέπουμε. Συγκινούμεθα όταν βλέπουμε και το φιλότιμο ανθρώπων, εθελοντών, υπηρετών της υγείας να φεύγουν από τη μία άκρη να πάνε στην άλλη της πατρίδος μας, να αφήσουν πίσω τις οικογένειές τους, να βάλουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, για να βοηθήσουν την κατάσταση, προσευχόμαστε γι’ αυτούς. Προσευχόμαστε απόψε σ’ αυτή την αγρυπνία και για όσους ασθενούν, γι’ αυτούς που γνωρίζουμε και για εκείνους που δε γνωρίζουμε, όλοι πρέπει να χωράνε στην καρδιά μας και στην προσευχή μας. Ακόμη να προσευχηθούμε για εκείνους που μας παρακάλεσαν, θα προσευχηθούμε και για αυτούς να δεχθούν την επίσκεψη του Ιατρού των ψυχών και των σωμάτων στο σπίτι τους, στο νοσοκομείο και όπου και αν βρίσκονται. Και να θυμηθούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, διότι η αυριανή γιορτή είναι και των Ενόπλων Δυνάμεων και παρακαλούμε πάντοτε το Θεό να προστατεύει το Στρατό μας τον οποίον ονομάζομαι φιλόχριστο και είναι, γιατί τα παιδιά αυτά του Λαού είναι παιδιά βαπτισμένα, παιδιά της Εκκλησίας, Χριστιανοί και υπηρετούν στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα, καθώς η εποχή μας έχει και σε αυτόν τον τομέα πολλές δυσκολίες και πολλούς κινδύνους, να μας φυλάξει ο Θεός, προσευχόμαστε, να μας φωτίζει, να έρθει το μυαλό των ανθρώπων στην θέση του, ώστε να μη διακινδυνεύσουν την ειρήνη του κόσμου».

Φωτογραφίες: Ανδρέας Ρούκο

Διαβάστε ακόμα