Γαλλίας: «Διαφωνώ με ότι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες»

Στη Νίκαια της Γαλλίας ταξίδεψε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Jean Castex, για να παραστεί σε τιμητική τελετή για τα τρία θύματα της τρομοκρατικής επιθέσεως της 29ης Οκτωβρίου.

Σήμερα το πρωί παρέστη συμπροσευχόμενος στην κεκλεισμένων των θυρών Θ. Λειτουργία της ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος Νικαίας, όπου λειτούργησε ο εορτάζων ιερατικώς Προϊστάμενος π. Μιχαήλ Σεληνιωτάκης.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους λιγοστούς πιστούς του εκκλησιαστικού συμβουλίου που τους επετράπη η είσοδος, αναφέρθηκε στα πρόσφατα τρομοκρατικά γεγονότα που συγκλόνισαν τη Νίκαια και ολόκληρη τη Γαλλία, καθώς και στην σημερινή εορτή της Συνάξεως των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Αγίων ασωμάτων και ουρανίων Ταγμάτων.

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας αφού ανέλυσε τη σημασία της εορτής των Αρχαγγέλων, στη συνέχεια τόνισε: «η χώρα μας επλήγη πρόσφατα τρεις φορές από τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν από βίαιους εξτρεμιστές. Μας συγκλόνισε ο αποκεφαλισμός ενός εκπαιδευτικού επειδή δίδασκε ελευθερία της έκφρασης, στοιχείο βασικό της γαλλικής κοινωνίας. Ο αποκεφαλισμός δύων Χριστιανών μέσα στην Βασιλική Notre Dame de Nice, εδώ στην πόλη μας, και η δολοφονία με μαχαίρι ενός τρίτου πιστού, επίσης μέσα στον ναό. Είμαστε όλοι ιδιαίτερα θλιμμένοι που κάποιοι άνθρωποι στο όνομα του Θεού αφαιρούν με τόσο βίαιο και απάνθρωπο τρόπο τη ζωή άλλων ανθρώπων. Αυτό δεν είναι αποδεκτό φυσικά από καμία θρησκεία και καταδικάζεται από τον κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο. Είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση μας.

Είναι αδιανόητο στη σημερινή εποχή να υπάρχει χώρος για την εξάπλωση σκοταδιστικών θρησκευτικών δοξασιών και για την καλλιέργεια μίσους και διάκρισης, σε οποιαδήποτε θρησκεία και κοινωνία.

Ζούμε σε μια χώρα που όπως συχνά τονίζει ο Πρόεδρός μας και ορίζει το Σύνταγμα, όλα καθορίζονται από τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Στα πλαίσια αυτά δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία λογοκρισία ούτε πισωγυρίσματα στα τόσα μεγάλα που πέτυχε η Γαλλία υπερασπιζόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες. «Διαφωνώ με ότι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες», έλεγε ο Βολταίρος.

Είμαστε λοιπόν υπερήφανοι για τη Γαλλία και τους ανθρώπους της. Είμαστε αναπαυμένοι διότι αυτή η ελευθερία εναρμονίζεται με το Ευαγγέλιο. Ο σεβασμός του συνανθρώπου και η εν Χριστώ ελευθερία που δίδει την δυνατότητα να αγαπήσουμε και να σεβαστούμε αυτοβούλως τον συνάνθρωπο, αποτελεί αρχή του Ευαγγελίου. Το αυτεξούσιο είναι που μας ξεχωρίζει από τα ζώα και μας ορίζει ως λογικά όντα».

Διαβάστε ακόμα