Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Λιβαδειά

Για πρώτη φορά η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Λιβαδειά τιμήθηκε χωρίς την παρουσία των πιστών της πόλης, λόγω των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, οι ακολουθίες του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας αντίστοιχα, τελέστηκαν κεκλεισμένων των θυρών από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο, τους ιερείς και τους ιεροψάλτες.

Τα άδεια στασίδια του Μητροπολιτικού Ναού έκαναν αισθητή την απουσία των Λιβαδειτών από την εορτή  της Παναγίας μας, αλλά ωσεί νοερώς μετέχοντες έκαναν αισθητή την παρουσία τους με τις θερμές ικεσίες στην Υπεραγία Θεοτόκο για την εξάλειψη της πανδημίας.  

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα στο τέλος του Εσπερινού, με έκδηλη την συγκίνηση, λόγω των δύσκολων ημερών που βιώνει η πατρίδα μας, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία διηκόνησε το μυστήριο της σαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού και συνέβαλε στην σωτηρία των ανθρώπων. Προέτρεψε όλους, μέσα στη φορτισμένη ατμόσφαιρα των ημερών με τον πόνο και τους θανάτους συνανθρώπων μας, η προσευχή μας να είναι εντονότερη για όσους δοκιμάζονται από την ασθένεια, καθώς και για τους ιατρούς και  νοσηλευτές, και να παρακαλέσουμε την Παναγία να εξαλειφθεί η πανδημία και να συναντηθούμε ασφαλείς πάλι στους Ναούς μας.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τον σεβασμό και την αγάπη του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, που δοκιμάζεται με την υγεία του, ο οποίος, όπως είπε, κάθε χρόνο τέτοια μέρα βρισκόταν στον Μητροπολιτικό Ναό της Λιβαδειάς για να τιμήσει την Θεοτόκο. Και ευχήθηκε η Παναγία να τον ενισχύει και με τις πρεσβείες των Αγίων και του Οσίου Λουκά, που τόσο αγαπά, να εξέλθει υγιής και να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Τέλος, ευχήθηκε σε όλους κουράγιο, δύναμη, υγεία και Χρόνια πολλά.

Το πρωί του Σαββάτου 21 Νοεμβρίου, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη σημασία της μεγάλης θεομητορικής εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου εις τα Άγια των Αγίων, που αποτελεί το προοίμιο της ευδοκίας του Θεού και την προκήρυξη της σωτηρίας των ανθρώπων. Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Η Παναγία με την πρόθυμη υπακοή της ανταποκρίθηκε θετικά στη σωτήρια απόφαση του Θεού. Έτσι το πρόσωπο της Παναγίας εκπροσώπησε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος στο σχέδιο της σωτηρίας. Η Παναγία αξιοποιεί σωστά το αυτεξούσιο για να ανταποκριθεί στην πρόταση –προσήλωση της αγάπης του Θεού για την σωτηρία. Αυτή τη διαρκή συνέργεια θείου και ανθρωπίνου παράγοντος, πρέπει να την έχουμε πάντοτε προ οφθαλμών και κυρίως σε δύσκολες περιστάσεις όπως οι σημερινές».

Και προέτρεψε όλους να τηρούν τα ανθρώπινα μέτρα προφύλαξης σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, αναφέροντας ότι όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι λησμονούμε και παραθεωρούμε τον υπερβατικό και υπέρλογο παράγοντα της Θείας Χάριτος, που θεραπεύει τις ασθένειες της φύσεώς μας και αναπληρώνει τις ανθρώπινες ελλείψεις μας.

Επίσης, μετέφερε στους πιστούς της επαρχίας μας την αγάπη  και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερωνύμου, για τον οποίο ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση, όπως και για τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο και όσους νοσούν από την επιδημία του κορωνοϊού.

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά, δύναμη και υγεία και με τη βοήθεια του Θεού δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου να εξαλειφθεί η λοιμική νόσος που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα.

 

Διαβάστε ακόμα