Κύκκου: «Προστάτες από κινδύνους φυσικούς και από πειρασμούς πνευματικούς, οι Άγγελοι»

Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και τη συμμετοχή του πιστού λαού του Θεού, ο οποίος με ευλάβεια προσήλθε στον Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου, Μετόχιον της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου στη Λευκωσία και τηρουμένων, βέβαια, των προβλεπόμενων μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, τιμήθηκε η σημερινή εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και λοιπών Ασωμάτων Δυνάμεων.

Της λατρευτικής και ευχαριστιακής συνάξεως προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος συμπαραστατούμενος από τους Πατέρες της Μονής Κύκκου Αλέξιο και Πορφύριο, τον Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο Πυλιώτη και τους διακόνους  Στυλιανό Θεοχάρη και Ιάκωβο.

Ο Κύκκου Νικηφόρος ανέπτυξε στο κήρυγμά του, αναφερόμενος στη σημερινή εορτή της Συνάξεως των Αρχαγγέλων, το τι είναι οι Άγγελοι και ανέλυσε, ακολούθως, το έργο των αγγελικών δυνάμεων.

Στη συνέχεια, κατέθεσε πατρικές νουθεσίες και πνευματικές συμβουλές προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας, τόσο στους παρισταμένους πιστούς όσο και σε όσους παρακολουθούσαν την ιερά Ακολουθία από τους δέκτες των τηλεοράσεών τους, σε σχέση με τον ύψιστο σκοπό της ζωής μας, που δεν είναι άλλος από τον αγώνα για τη σωτηρία της ψυχής μας.

«Δεν νοείται, όμως, αιώνια σωτηρία χωρίς ουσιαστική σχέση με τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας Χριστό και δεν νοείται ουσιαστική σχέση με τον Χριστό χωρίς μετάνοια, εξομολόγηση και συμμετοχή μας στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας», παρατήρησε.

«Ας καθαριστούμε, λοιπόν, από κάθε σωματικό και πνευματικό μολυσμό με το μυστήριο της μετάνοιας και εξομολόγησης, για να προσέλθουμε στο «συμπόσιο της πίστεως» και να κοινωνήσουμε των αχράντων μυστηρίων προς άφεση των αμαρτιών μας και όχι προς τιμωρία μας». Ας διώξουμε από τις ψυχές μας τον φθόνο, το μίσος, τη μνησικακία, την εκδίκηση, την υπόσκαψη, τη διαβολή και τη συκοφαντία. Ας αγαπήσουμε ο ένας τον άλλον όπως τον εαυτό μας, με όλη μας την ψυχή και την καρδιά. Ας συγχωρήσουμε τα ολίγα εμείς, οι  οποίοι συγχωρούμαστε για τα πολλά.

«Μια τέτοια διάθεση όλων μας θα είναι ο ωραιότερος ύμνος και η λαμπρότερη δοξολογία προς τους λειτουργούς της δόξης του Θεού και τους οδηγούς των ανθρώπων, τους Αγγέλους», τόνισε ο Πανιερώτατος, κατακλείοντας τον λόγο του.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Διαβάστε ακόμα