Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στη “Βασιλειάδα” της Μελβούρνης

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά από την άρση της απαγόρευσης των συνοριακών διελεύσεων μεταξύ της Νέας Νοτίου Ουαλίας και της Βικτώριας, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος έσπευσε να βρεθεί κοντά στο ποίμνιό του, το οποίο δοκιμάστηκε έντονα τους προηγούμενους μήνες, κατά την περίοδο της έξαρσης τη πανδημίας. Η χαρά των ανθρώπων της Μελβούρνης ήταν έκδηλη, αφού αρκετοί ήταν αυτοί, κληρικοί και λαϊκοί, που έσπευσαν να τον υποδεχθούν στο αεροδρόμιο της πόλης, το πρωί της Παρασκευής, 27 Νοεμβρίου.

Αφιχθείς στη Μελβούρνη, πρώτο του σταθμό δε θα μπορούσε να έχει άλλον από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Φροντίδας τρίτης ηλικίας “Βασιλειάδα”, στο προάστιο Fawkner. Εκεί τον υποδέχθηκαν η διοίκηση, το προσωπικό και οι ένοικοι του ιδρύματος, καθώς και αρκετοί συγγενείς των τελευταίων.

Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού, παρουσία και εκπροσώπων των πολιτικών και προξενικών αρχών, ενώ κατόπιν μοιράστηκε ορισμένες σκέψεις του με τους παριστάμενους, εκφράζοντας καταρχάς τη βαθιά θλίψη και την οδύνη του για την τραγική απώλεια ανθρωπίνων ζωών, μελών της οικογένειας της “Βασιλειάδας”, όπως ανέφερε, την οποία προκάλεσε η πανδημία. “Συνεχίζουμε να προσευχόμαστε στον Θεό για την ανάπαυση των ψυχών τους”, επισήμανε, “και για την εξ ύψους παρηγορία στους συγγενείς που θρηνούν την απώλεια των αγαπημένων τους”.

“Αλλά ανυπομονούμε, επίσης, να έρθουν φωτεινότερες μέρες”, προσέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, υπογραμμίζοντας ότι “γι’ αυτό είμαι προσωπικά εδώ, με την πρώτη ευκαιρία που κατέστη δυνατό μετά από το άνοιγμα των συνόρων, για να μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε – όπως ήμασταν και θα είμαστε – πάντοτε δίπλα σας”.

Αναφερόμενος στις φωτεινότερες μέρες που προσδοκούν όλοι για τη “Βασιλειάδα”, υπενθύμισε καταρχάς ότι έχει ξεκινήσει να υλοποιείται το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Οργανισμού, υπό τον Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο Νορθ-Κόουτ, π. Ευμένιο Βασιλόπουλο, ως νέο Πρόεδρο του Διοικητικού του Συμβουλίου. Προσέθεσε δε ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή συνεργάζεται με τις κυβερνητικές αρχές, οι οποίες έχουν εκφράσει την εμπιστοσύνη τους στη διοίκηση και στο προσωπικό του ιδρύματος. Με την ευκαιρία, συνεχάρη και απηύθυνε εγκάρδιες ευχαριστίες στο προσωπικό, αναγνωρίζοντας ότι προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ενοίκους της “Βασιλειάδας” με εξαιρετική αφοσίωση και φροντίδα, με πνεύμα αυτοθυσίας και με φιλότιμο.

Μετά το τέλος του Αγιασμού και αφού ευχήθηκε ο Θεός να ευλογεί και να ενδυναμώνει όλους, συνομίλησε με έναν προς έναν τους ενοίκους, καθώς και με τους συγγενείς τους και με τα μέλη του προσωπικού, ακούγοντας με προσοχή τις αγωνίες τους και τις προσδοκίες τους για το μέλλον.

Ο Σεβασμιώτατος, επίσης, κατά τον λόγο του αποκάλυψε ότι έχει γίνει αποδέκτης προτροπών για αλλαγή της επωνυμίας του Ιδρύματος, αλλά έσπευσε να διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει καμία τέτοια πρακτική, καθώς, όπως υπογράμμισε, για την Ιερά Αρχιεπισκοπή η “Βασιλειάδα” δεν είναι επιχείρηση. Αντίθετα, αποτελεί μια δομή με μακρά και πλούσια κοινωνική προσφορά στην Ομογένεια και στην αυστραλιανή κοινωνία ευρύτερα, την οποία ο ίδιος και η Αρχιεπισκοπή σέβονται εις το ακέραιον. “Δε σκεφτόμαστε το οικονομικό όφελος, αλλά τιμούμε την ιστορία μας και την παράδοσή μας”, κατέθεσε. Δεν παρέλειψε δε να εκφράσει το παράπονο ότι, κατά την περίοδο της έντονης δοκιμασίας, μια μερίδα των μέσων ενημερώσεως μετέδωσε ψευδείς πληροφορίες και γεγονότα, αδικώντας κατάφωρα τους ανθρώπους της “Βασιλειάδας”, όσο και την ιστορία αυτού του ιδρύματος.

Σημειώνεται ότι στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Δημήτριος Μιχαλόπουλος, η Ομοσπονδιακή Βουλευτής κ. Μαρία Βαμβακινού, η εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αντιπολίτευσης στην Πολιτεία της Βικτώριας και υπεύθυνη του Τομέα Υγείας, κ. Georgie Crozier, η Δήμαρχος Moreland, κ. Annalivia Carli Hannan, η Διευθύντρια Νοσηλευτικής της “Βασιλειάδας”, κ. Vicky Kos, καθώς και εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων.

 

Φωτο: Αρχείου 

 

Διαβάστε ακόμα