Οικ. Πατριάρχης: “Ευχαριστούμε τον Θεό που ωδήγησε πολλούς νέους κληρικούς στην Πόλη”

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά τον Μ. Εσπερινό, σήμερα, Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020, στον Π. Πατριαρχικό Ναό, στο τέλος του οποίου απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου στον Ιερομ. κ. Ελευθέριο Αλούκο, κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκηδόνος.

Απευθυνόμενος προς τον νέο Αρχιμανδρίτη ο Παναγιώτατος τον επαίνεσε για τον ζήλο, την εργατικότητα, την αφοσίωση και την πιστότητα που επέδειξε “εις τον Ηγούμενον της Χάλκης πρώτον και ύστερον εις τον Γέροντά σου άγιον Χαλκηδόνος και δι᾿ αυτών εις την Εκκλησίαν, εις την οποίαν άπαντες οφείλομεν υπακοήν και πειθαρχίαν, ώστε όλα να γίνωνται ευσχημόνως και κατά τάξιν”. Εκφράζοντας την ευαρέσκειά του γιατί ο π.Ελευθέριος αγάπησε τους Χριστιανούς της ανατολικής όχθης του Βοσπόρου, και αγαπήθηκε από αυτούς, επισήμανε ότι η επιτυχία του κληρικού είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των Χριστιανών του και να υπάρχει μεταξύ τους αγάπη και αλληλοπεριχώρηση.

“Ευχαριστούμεν τον Θεόν που μετά την αδικίαν της Χάλκης ωδήγησε τα βήματα πολλών νέων κληρικών και υποψηφίων κληρικών εις την Πόλιν και εις το ιερόν μας Κέντρον, ώστε να πληρωθούν τα κενά, να επανδρωθούν αι θέσεις εις το Μέγα τούτο Μοναστήρι και εις τινας Κοινότητάς μας εκτός αυτού, και ούτω να μη χωλαίνη το εν γένει θρησκευτικόν και ποιμαντικόν έργον της Μητρός Εκκλησίας. Ευχαριστούμεν και τους εν Ελλάδι αδελφούς αρχιερείς, οι οποίοι προφρόνως συμβάλλουν εις την προσπάθειαν αυτήν της εν ανάγκαις Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, της μήτρας του Γένους.”

Στην αντιφώνησή του ο νέος Αρχιμανδρίτης κ. Ελευθέριος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Παναγιώτατο για την ιδιαίτερη τιμή και ευλογία της σημερινής χειροθεσίας του, αλλά και για όλη την πατρική του αγάπη και στοργή, καθώς και για το διαρκές ενδιαφέρον του και τις ευκαιρίες που του έδωσε προκειμένου να αποκτήσει περισσότερα εφόδια και ευρύτερη θεολογική μόρφωση, στοιχεία, τα οποία του δίνουν τη δυνατότητα να υπηρετήσει αποτελεσματικότερα τη Μητέρα Εκκλησία.

“Δεν νοείται κληρικός της Μητρός Εκκλησίας να μην έχει τα εφόδια εκείνα τα οποία θα τον βοηθήσουν στο να προσφέρει με τις όποιες δυνάμεις του στα δίκαια της Εκκλησίας και έτι περισσότερο στα Δίκαια της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Δίκαια τα οποία κάποιοι δυστυχώς αμφισβητούν και Κύριος οίδε το γιατί… Η αγνωμοσύνη και αχαριστία δυστυχώς διέπουν κάποιους εξ αυτών οι οποίοι και “εκίνησαν την πτέρναν κατά του ευεργέτου…”. Όμως η της Κωνσταντινουπόλεως Εκκλησία, όπως ο πατέρας της παραβολής του ασώτου, αναμένει και προσμένει την επιστροφή αυτών στην ορθότητα, την τάξη και την υπακοή. Η αναμονή και η προσμονή όμως δεν σημαίνει και παραίτηση από τα δίκαια και τα προνόμια Της, που οι Οικουμενικές Σύνοδοι και οι Θεοφόροι Πατέρες θέσπισαν και όρισαν. Προσευχόμεθα ο Άγιος Θεός να τους φωτίσει και να αντιληφθούν το λάθος τους! Εμείς οι κληρικοί Σας συντασσόμεθα και συμπορευόμεθα με τον πνευματικό μας πατέρα και Πατριάρχη μας, και με αγάπη τους αναμένουμε, όχι κατακρίνοντας και επικρίνοντας τους, όπως δυστυχώς πράττουν εκείνοι”.

Κατά τον Μ.Εσπερινό παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ, Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο, κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής και της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και μικρός αριθμός πιστών, λόγω των υφισταμένων υγειονομικών μέτρων εναντίον της πανδημίας.

 

Διαβάστε ακόμα