Οικ. Πατριάρχης: «Η μοναστική ζωή είναι εφαρμοσμένη Θεολογία»

«Η μοναστική ζωή είναι εφαρμοσμένη Θεολογία» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σε γραπτό μήνυμα του, στο 5ο διεθνές επιστημονικό εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, το οποίο μετέφερε, διαδικτυακά, ο μητροπολίτης Αμορίου Νικηφόρος.

«Οι ιεραί μοναί του Αγίου Όρους κατέστησαν και παραμένουν τόποι δημιουργικότητος και πνευματικού δυναμισμού, γνώσεων και καλλιέργειας ασκητικού ήθους, παραγωγής και διασώσεως έργων δοξολογικής τέχνης» επεσήμανε ο κ. Βαρθολομαίος.

«Δεν είναι τυχαίο, ότι το Άγιο Όρος έχει γραφεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της πνευματικότητος και του πολιτισμού και αναγνωρίζεται παγκοσμίως η προσφορά του» συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υπογραμμίζοντας ότι εκεί ο κάθε επισκέπτης αντιλαμβάνεται ότι «η παράδοση της Ορθοδοξίας δεν είναι παρελθόν, αλλά παρουσία ζώσα και ζωοποιός».

Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι στη σύγχρονη εποχή, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα και συμπεριφορές εγωιστικές, του «άφρονος πλουσίου», απαξίωσης των αξιών και «απωθήσεως ή και απώλειας της διατάξεως του υπερβατικού», το ευάγγελον μήνυμα του μοναχισμού «αποτελεί φωνήν και δώρον του Ουρανού».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε, ότι «ο εν αληθεία εσχατολογικός άνθρωπος γνωρίζει καλώς», ότι ο βίος του στη γη, σε κάθε ιστορικό σχήμα και πολιτισμό, είναι πρόσκαιρος και ότι ο προορισμός του είναι η Βασιλεία του Θεού και πρόσθεσε : «Αι ιεραί μοναί ήσαν και παραμένουν ευλογημένοι τόποι ζώσης μαρτυρίας, καθώς και διαμαρτυρίας κατά των τάσεων εκκοσμικεύσεως της εκκλησίας». «Προπύργιο του Ορθοδόξου μοναχισμού είναι η Αθωνική πολιτεία» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε : «Πηγή αυτού του υψηλού πολιτισμού είναι η άνευ όρων προσφορά του εαυτού, η άνευ όρων αφιέρωσις του είναι και του έχειν του μοναχού εις τον Χριστόν και εις την Βασιλεία του».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημειώνει ότι κάθε προσπάθεια ανάδειξης της πνευματικότητος και του πολιτιστικού πλούτου του Αγίου Όρους είναι σημαντική για τον παγκόσμιο πολιτισμό και για την κοινωνική ζωή και συνεχάρη τους διοργανωτές «για την πρωτοβουλία διαδικτυακής πραγματοποιήσεως της διοργανώσεως, λόγω της πανδημίας» δίνοντας τις ευχές του για την επιτυχία των εργασιών και για τις επερχόμενες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Γραπτό μήνυμα, με το οποίο κήρυξε την έναρξη των εργασιών της διοργάνωσης, απέστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Αγιορειτικής Εστίας Κωνσταντίνος Ζέρβας, το οποίο ανέγνωσε διαδικτυακά ο αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης.

Ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία σε όλους τους τομείς της ζωής, οι «ερευνητές και οι επιστήμονες πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους και οι επιστημονικοί φορείς να το βοηθήσουν και να αναδεικνύουν». Σημείωσε, ότι για αυτό το λόγο η επιστημονική επιτροπή του 5ου εργαστηρίου, από πολύ νωρίς, αποφάσισε τη διαδικτυακή διοργάνωση του.

Ο γέρων Συμεών Διονυσιάτης διάβασε διαδικτυακά το μήνυμα της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, στο οποίο τονίζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται διαδικτυακά η επιστημονική συνάντηση, καθώς και η μεγάλη προθυμία και η επιθυμία των αγιορειτών να συμβάλουν στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Ο γέροντας Συμεών αναφέρθηκε στο εξαιρετικό ενδιαφέρον – τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξανόμενο – που επιδεικνύεται από ερευνητές για τη μελέτη κειμένων, κειμηλίων, ιστορικών χειρόγραφων και γενικώς για τον πολιτιστικό πλούτο της Αθωνικής Πολιτείας, η σημαντικότητα του οποίου αναδεικνύεται , όπως είπε, μέσα από τις επιστημονικές ανακοινώσεις των συμμετεχόντων στη διοργάνωση.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, με ένα τρόπο εντυπωσιακό, αυξάνεται η παραγωγή μελετών γύρω από τον Άθω, ιστορικές, θεσμών, δικαίου, τέχνης, θεολογίας, μουσικής, μελέτες που αφορούν τα ρεύματα που αναπτύχθηκαν στον ‘Αθω, την εξακτίνωση της πνευματικής αίγλης του, έξω από τα γεωγραφικά όρια του, εκτεινόμενης και προς την Ευρώπη» τόνισε ο ομότιμος διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και για πολλά χρόνια επιστημονικός συνεργάτης της Αγιορειτικής Εστίας, Κρίτων Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε, ότι μόνο την πενταετία 2015-2019, μόνο από τις προσωπικές του αποδελτιώσεις επιστημονικών άρθρων και κειμένων για το Άγιο Όρος στην Ελλάδα κιαι στο εξωτερικό προκύπτουν οκτακόσιες τριάντα πέντε δημοσιεύσεις.

«Πρέπει, κάποια στιγμή, να σκεφτούμε ένα τρόπο αξιοποίησης αυτής της παραγωγής του Αγίου Όρους, ώστε να υποβοηθείται η έρευνα και να αποφεύγονται τυχόν οι επικαλύψεις για να κατευθύνεται η ζωτικότητα και η ικμάδα, η επιστημονική προς άλλα θέματα, που χρειάζονται να ερευνηθούν».

 

ΑΠΕ  – ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα