Τοιχογραφίες σε πόλεις της Σερβίας με τον μακαριστό Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο

Ως έκφραση αγάπης για τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο, τοιχογραφίες με την εικόνα του άρχισαν να εμφανίζονται σε πόλεις της Σερβίας.

Το πρώτο από αυτά είναι στη Σερβική πόλη Φόχα στη Σερβική Δημοκρατία, κοντά στο Μαυροβούνιο. Ο ποιητής του έργου ήταν ο νεαρός καλλιτέχνης Vladimir Milanovich Chaka.

Μια μεγάλη ασπρόμαυρη εικόνα  προφίλ του Μητροπολίτη Αμφιλοχίου δημιουργήθηκε στον τοίχο του κτηρίου με βάση μία από τις φωτογραφίες του. Δίπλα στο πορτρέτο είναι γραμμένο:

«Είμαστε κομμάτι της ψυχής σου. Τα παιδιά σας, η οικογένειά σας. Αντίο αγαπητέ πατέρα, πήγαινε στο σπίτι σου. Αιωνία σου η μνήμη στο αιώνιο Βασίλειο! “

Η δεύτερη τοιχογραφία που απεικονίζει τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο εμφανίστηκε δίπλα στο σχολείο Μπράνκο Μιλάτσοβιτς στην πόλη Νιš στη νότια Σερβία. Ο καλλιτέχνης του ήταν ο Σάβα Μίσιτς, ο οποίος ήθελε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό του στον αείμνηστο Μητροπολίτη.

Η μνημειακή εικόνα του Vladyka δημιουργήθηκε όχι ιδιαίτερα μακριά από το σχολείο, έτσι ώστε οι μαθητές να μπορούν να ενταχθούν στις πνευματικές αξίες, τις οποίες ο Μητροπολίτης ήταν φορέας της ζωής του, λένε οι διοργανωτές της δράσης.

Πιστεύουν ότι οι νέοι δεν πρέπει να ξεχνούν την πίστη και την ιστορία τους. Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μια παρόμοια τοιχογραφία έχει ξεκινήσει στην πόλη Prijedor στη βόρεια Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

 

pravoslavie.ru

Διαβάστε ακόμα