Αυστραλίας: “Η ενανθρώπηση του Χριστού αποτελεί αντίδοτο στον ιό της θλίψης και του φόβου”

ΜΑΚΑΡΙΟΣ

ελέω Θεού, Αρχιεπίσκοπος της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, υπέρτιμος και Έξαρχος πάσης Ωκεανίας, τοις Θεοφιλεστάτοις Επισκόποις, τω ευαγεί κλήρω, ταις μοναστικαίς αδελφότησι, τοις Προέδροις των εντίμων Διοικητικών Συμβουλίων και Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων, τοις διδάσκουσι και τοις διδασκομένοις εν τοις Σχολείοις, τοις εργαζομένοις εν τοις φιλανθρωπικοίς καθιδρύμασι και παντί τω χριστεπωνύμω πληρώματι της εν Αυστραλία Ορθοδόξου Εκκλησίας, χάρις είη και ειρήνη παρά του εν Βηθλεέμ τεχθέντος Σωτήρος Χριστού.

            Τιμιώτατοι Αδελφοί συνεπίσκοποι και αγαπητά μου παιδιά,

            Είναι γεγονός ότι μία διάχυτη ανασφάλεια και φοβία κυριαρχεί σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία απλώνεται σαν σύννεφο σκόνης, προκαλώντας ανησυχητική δύσπνοια στην ανθρωπότητα. Πολλοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση συσσωρεύοντας υλικά αγαθά και πλούτο. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι η σχέση με τους ισχυρούς παράγοντες του κόσμου τούτου θα τους λυτρώσει από τη δύσπνοια. Κάποιοι άλλοι πάλι, καταφεύγουν σε πνευματικούς εμβολιασμούς με έωλες ιδέες και φιλοσοφίες ή ακόμη και με θρησκευτικές διδασκαλίες, οι οποίες, ως μη αληθινές, αντί να θεραπεύουν, δηλητηριάζουν και βασανίζουν πνευματικά τον άνθρωπο.

            Η ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού αποτελεί το αντίδοτο στον ιό της θλίψης και του φόβου. Η γέννηση του Χριστού είναι πηγή αληθινής χαράς για τα σύμπαντα, πηγή ελπίδας και δύναμης για όλους όσοι βιώνουμε τη βαθύτερη πνευματική διάσταση της μεγάλης αυτής Δεσποτικής εορτής της Εκκλησίας μας. Σήμερα «τὰ σύμπαντα χαρᾶς πληροῦνται», διότι «ἐτέχθη Χριστὸς ἐκ Παρθένου». Αν πραγματικά αγαπήσουμε τον Χριστό, αν ο Χριστός γίνει ο μεγάλος πόθος της ζωής μας, τότε δε φοβόμαστε όχι μόνο την αρρώστια και την πανδημία, αλλ’ ούτε και τον θάνατο. Δε φοβόμαστε τον θάνατο, γιατί ξέρουμε ότι ο Χριστός έγινε άνθρωπος για να μας δώσει τη δυνατότητα να γίνουμε Θεοί· να ζήσουμε αιώνια και να κατοικήσουμε στη δική Του Βασιλεία, τη Βασιλεία των Ουρανών.

            Αγαπητοί μου αδελφοί, κλείστε τα μάτια σας για λίγο, όπως κλείνουμε τα μάτια μας όταν προσευχόμαστε, όταν κλαίμε, όταν ονειρευόμαστε κι όταν αγαπούμε. Κλείστε τα μάτια σας, γιατί τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή δεν τα βλέπουμε, αλλά τα αισθανόμαστε. Κλείστε τα μάτια σας και δώστε μου το χέρι σας για να ταξιδεύσουμε όλοι μαζί μέχρι τη μακρινή Βηθλεέμ και εκεί να γονατίσουμε όλοι, ενωμένοι σαν μια μεγάλη οικογένεια, μπροστά στη φάτνη του γεννηθέντος Χριστού. Να γονατίσουμε όχι για να ζητήσουμε πράγματα για τους εαυτούς μας ή υλικά αγαθά, αλλ’ ούτε και θεραπεία από αρρώστιες και πανδημίες. Να ζητήσουμε ένα μόνο πράγμα από τον Χριστό: Να γίνεται στη ζωή μας το δικό Του θέλημα και όχι το δικό μας. Και, παράλληλα, μαζί με τους αγγέλους να ψάλλομε το: «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καί ἐπί γῆς εἰρήνη ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία».

  Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια πολλά!

Ἐν Σύδνεϋ, τῇ 25ῃ Δεκεμβρίου 2020

Ὁ Ἀρχιεπίσκοπός σας

† Ὁ Αὐστραλίας Μακάριος

Διαβάστε ακόμα