Χειμώνας στο Ι. Προσκύνημα Αγίας Θεοδώρας Βάστα Μεγαλοπόλεως

Το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Θεοδώρας βρίσκεται σε μια κατάφυτη ρεματιά πλησίον του χωριού Βάστα Μεγαλοπόλεως και ανήκει στην πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

Αποτελείται από ένα μικρό πετρόχτιστο Ναΐσκο επ΄ ονόματι της Αγίας, στη σκεπή του οποίου βρίσκονται 17 βελανιδιές και από μια σειρά βοηθητικών κτισμάτων.

Σύμφωνα με την παράδοση στο χώρο αυτό μαρτύρησε τον 12ο αιώνα η Αγία, η οποία πριν ξεψυχήσει παρακάλεσε το Χριστό για το εξής: “Το σώμα μου να γίνει Ναός, τα μαλλιά μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου νερό να τα ποτίζει”. Όπερ και εγένετο θαυμαστώς αποτελώντας αιώνια μαρτυρία πίστεως και θυσίας.

Τον Ιερό αυτό τόπο επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές. Την περίοδο αυτή για όσους επιθυμούν και μπορούν να φτάσουν έως εκεί θα θαυμάσουν το θαύμα της πίστης και της φύσης, αλλά ταυτόχρονα και ένα ειδυλλιακό τοπίο φυσικής ομορφιάς.

Παρά την επιθυμία της τοπικής Εκκλησίας και του Επισκόπου της Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία να γίνει ο χώρος αυτός Ιερά Μονή ή οργανωμένο προσκύνημα, αυτή δεν έχει ακόμα ευοδωθεί.

Arxon.gr

Διαβάστε ακόμα