Επέτειος Επανακομιδής Ιερών Λειψάνων του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία

Χωρίς τη συμμετοχή των πιστών εορτάστηκε φέτος στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά η επανακομιδή των ιερών λειψάνων του Οσίου και Θεοφόρου Λουκά, λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία. Το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό της Παναγίας, στο κέντρο του οποίου είχαν μεταφερθεί τα ιερά λείψανα του Οσίου από το Καθολικό, τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο, πλαισιωμένο από τον Ηγούμενο και τους μοναχούς της Μονής.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα, στο τέλος του Εσπερινού, ανέφερε ότι στο διάβα των αιώνων το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά υπήρξε το στήριγμα των πιστών και η καταφυγή  των κατατρεγμένων και ο Όσιος Λουκάς είναι η παρηγοριά κάθε πιστού που προσφεύγει σε αυτόν. Και ευχήθηκε να μιμηθούμε τον πλούτο των αρετών Του και ο Όσιος να μας στηρίζει και να μας προστατεύει, ώστε σύντομα να παρέλθει το νέφος της δοκιμασίας που βιώνουμε.

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος ενώπιον του ιερού σκηνώματος του Οσίου Λουκά διάβασε την ευχή για την κατάπαυση της λοιμικής νόσου. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος με τους μοναχούς μετέφεραν τα ιερά λείψανα του Οσίου στο Καθολικό, όπου μόνιμα βρίσκονται.  

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην επαναφορά των ιερών λειψάνων του Οσίου Λουκά στο Μοναστήρι του πριν από 34 χρόνια, καθώς και στην συγκίνηση και στη χαρά κλήρου και λαού, οι οποίοι πλημμύρισαν τις βουνοπλαγιές γύρω από το Μοναστήρι για να υποδεχτούν τα άγια λείψανά Του. Και ευχήθηκε ο ταχύς βοηθός, αντιλήπτορας και προστάτης των πιστών Όσιος Λουκάς να πρεσβεύει στον Τριαδικό Θεό να μας ενισχύει και να μας χαρίζει τη σωματική και ψυχική υγεία.

Επίσης, ανέφερε ότι οι άνθρωποι στη δοκιμασία που σήμερα βιώνουν χρειάζονται ανάσα πνευματική μέσα από τη Χάρη του Θεού. Χρειάζονται τόνωση και στήριξη πνευματική. Τόνισε ότι η Εκκλησία όλο αυτό τον καιρό έκανε θυσίες και υποχωρήσεις, ώστε να μπορέσουμε να εορτάσουμε τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων. Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη λειτουργία των Ναών τα Χριστούγεννα είναι άδικα και ανεφάρμοστα, και δεν μπορεί τα ίδια άτομα που θα είναι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι και στους Ναούς, οι περισσότεροι των οποίων είναι τεραστίων διαστάσεων και με μεγάλο ύψος.

Επίσης, τόνισε ότι οι κληρικοί και οι πιστοί είναι ανάστατοι, διότι αισθάνονται ότι αδικούνται με τα μέτρα, και ερωτούν ποιός θα επιλέξει τους πιστούς που θα συμμετάσχουν στις Λειτουργίες, με αποτέλεσμα οι ιερείς να στρέφονται εναντίον των Μητροπολιτών και οι πιστών εναντίον των ιερέων και των επιτρόπων. Επίσης, εξέφρασε την απορία του γιατί οι Ναοί δεν είναι ανοικτοί για να μπορούν να προσκυνούν οι πιστοί και να ανάβουν το κεράκι τους.

Ο Σεβασμιώτατος έκανε έκκληση προς όλους, μέσα στα πλαίσια που το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες, η Εκκλησία να έχει καλύτερη αντιμετώπιση. Ενώ, τόνισε ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ιερά Σύνοδο και στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό μας. Και ευχήθηκε με καλή διάθεση, ενότητα και συνεργασία όλων των υπευθύνων να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε τις ημέρες των Χριστουγέννων να μπορέσουν οι πιστοί, με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας, να συμμετέχουν στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας.

Οι Ακολουθίες μεταδόθηκαν  από τον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΕΙΡΙΟΣ FM 95,8», από το ραδιοφωνικό σταθμό της Μητροπόλεως «Βοιωτική Εκκλησία 99,2 FM», καθώς και από το κανάλι της Μητροπόλεως στο youtube.

Διαβάστε ακόμα