Επιστολή Μητροπολίτη Ταμασού σε ΠτΔ για τα νέα μέτρα στους Ναούς

Ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, απέστειλε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας για τα μέτρα της Κυβέρνησης όσον αφορά τους εκκλησιασμούς.

Στην επιστολή του μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ταμασού, αναφέρει : «θερμή παράκληση μας είναι όπως αφουγκρασθείτε την κραυγή αγωνίας του ποιμνίου μας, σεβαστείτε τις ιερές παραδόσεις της Εκκλησίας μας, όπως μας έχετε συνηθίσει να πράττετε, αλλά και οι πνευματικές σας καταβολές το επιτάττουν, και σας καλούμε να αναθεωρήσετε άμεσα, μαζί με την επιστημονική σας ομάδα, τις αποφάσεις που έχετε πάρει. Ενόψει των μεγάλων σωτηριολογικών γεγονότων των Χριστουγέννων, σας προτρέπουμε να ορίσετε νέα μέτρα, τα οποία να εξυπηρετούν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά όμως και να ικανοποιούν την πνευματική ανάγκη των Χριστιανών να νιώσουν τις εορτές των Χριστουγέννων ουσιαστικά με την προσέλευσή τους στους Ναούς και τη μετοχή τους στο Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας».

Αυτούσια η επιστολή:

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

Αντιλαμβανόμενοι τους δυσχείμερους καιρούς που βιώνουμε με την θανατηφόρα πανδημία θα θέλαμε κατ’ αρχήν να σας εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας, αλλά και να απευθύνουμε τις ευχές μας για καλή δύναμη στις προσπάθειες που καταβάλετε μαζί με τους Συνεργάτες σας, για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής καταστροφής. Εδώ, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και προς τους ανθρώπους εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος και αναλώνουν καθημερινά τον εαυτό τους για την υγεία και την σωτηρία των ανθρώπων.

Στις προσπάθειες σας αυτές, κύριε Πρόεδρε, και λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων έχετε ανακοινώσει νέα μέτρα εν σχέσει με την προσέλευση των πιστών στους Ναούς, τα οποία θεωρούμε πως θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα, αντί να συμβάλουν στην επίλυση του όλου θέματος.

Μέχρι σήμερα, όπως πολλοί επιστήμονες δηλώνουν απερίφραστα, η ψυχική υγεία του λαού μας έχει την ίδια αξία όπως η σωματική. Και εδώ είναι που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Φρονούμε ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι δυσανάλογα και με μαθηματική ακρίβεια οδεύουν στο να επιβαρύνουν τον ήδη βεβαρημένο ψυχικό φόρτο του λαού μας και τα όσα ήδη ψυχικά βιώνει από την αρχή της πανδημίας. Τις συνέπειες αυτής της ψυχικής οδύνης μπορείτε να τις αναγνώσετε στις επίσημες αναφορές των υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Κράτους αλλά και άλλων μη κυβερνητικών φορέων παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Επιπλέον, αφουγκρασθείτε και τα όσα έχουν γράψει Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου αλλά και της συνόλου Ορθοδοξίας, οι οποίοι μέσα από τη συναναστροφή τους με τον λαό του Θεού γίνονται δέκτες καθημερινά της ψυχικής αναστάτωσης των Χριστιανών. Οι παρενέργειες στη ψυχοσωματική τους υγεία είναι απροσμέτρητες.

Από τη στιγμή, κύριε Πρόεδρε, που θεωρείτε αναγκαία τη λειτουργία υποδομών, όπως ανοικτών χώρων άθλησης, καταστημάτων λιανικού εμπορίου, πρακτορείων στοιχημάτων και άλλων, τότε σίγουρα θα αντιλαμβάνεστε την ανάγκη των πιστών έστω και με αυστηρά μέτρα, με λιγότερους αριθμούς, με τις αναγκαίες προφυλάξεις, να προσέρχονται στους Ναούς και να συμμετέχουν στο Μυστήριο των Μυστηρίων που είναι η Θεία Ευχαριστία, που για όλους εμάς αποτελεί το οξυγόνο της ψυχής. Τα προηγούμενα αυστηρά μέτρα, όσον αφορά τον εκκλησιασμό, απέδειξαν ότι λειτουργούν σε  επαρκή βαθμό καταστολής του προβλήματος και εναντίον της μετάδοσης της πανδημίας.

Η εμπειρία την οποία αποκομίσαμε από τον τρόπο που βιώσαμε την πρόσφατη εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου, αλλά και τα μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενα μέτρα υγειονομικής πρόληψης στους ναούς μας, μάς επιτρέπουν να διαχειριζόμαστε με αποτελεσματικότητα τις οδηγίες του Κράτους.

Ως εκ τούτου, θερμή παράκληση μας είναι όπως αφουγκρασθείτε την κραυγή αγωνίας του ποιμνίου μας, σεβαστείτε τις ιερές παραδόσεις της Εκκλησίας μας, όπως μας έχετε συνηθίσει να πράττετε, αλλά και οι πνευματικές σας καταβολές το επιτάττουν, και σας καλούμε να αναθεωρήσετε άμεσα, μαζί με την επιστημονική σας ομάδα, τις αποφάσεις που έχετε πάρει. Ενόψει των μεγάλων σωτηριολογικών γεγονότων των Χριστουγέννων, σας προτρέπουμε να ορίσετε νέα μέτρα, τα οποία να εξυπηρετούν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά όμως και να ικανοποιούν την πνευματική ανάγκη των Χριστιανών να νιώσουν τις εορτές των Χριστουγέννων ουσιαστικά με την προσέλευσή τους στους Ναούς και τη μετοχή τους στο Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.
Ευγνώμονες και δεόμενοι προς Κύριο όπως σας χαρίζει τον εξ ύψους φωτισμό στα υψηλά σας καθήκοντα, διατελούμε.

sigmalive.com

Διαβάστε ακόμα