Κερκύρας: “Να επανακάμψουμε πνευματικά κοινωνία, κλήρος και λαός”

Με Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα εορτάστηκε κεκλεισμένων των θυρών σε κλίμα χαρμολύπης η μνήμη του προστάτου του τόπου Αγίου Σπυρίδωνος του Θαυματουργού το πρωί του Σαββάτου 12 Δεκεμβρίου 2020.

Απευθυνόμενος σε όσους παρακολουθούσαν την ακολουθία ο Μητροπολίτης Κερκύρας επεσήμανε ότι ο Άγιος Σπυρίδωνα εργάστηκε στον αμπελώνα του Κυρίου για να δώσει το πνευματικό μήνυμα της σωτηρίας του Χριστού στην οικουμένη. Τα κλήματα του αμπελώνος που είμαστε όλοι εμείς έχουμε αρρωστήσει πνευματικά. Θεωρούμε ότι ανήκουμε στον αμπελώνα, όμως έχουμε εκβληθεί από μόνο μας έξω. Όταν σκεπτόμαστε ότι το νόημα της ζωής μας βρίσκεται στις ηδονές και τα επιτεύγματα της εποχής, τότε είμαστε ουσιαστικά εκτός του αμπελώνος. Όταν πιστεύουμε στην νέα τάξη πραγμάτων, δηλαδή στην επιστήμη και τα επιτεύγματα, αρνούμενοι το καθ’ ομοίωσιν του ανθρώπου, τότε πάσχουμε. Από την μία μπορεί να διευκολυνόμεθα με τις προσφορές της εποχής μας, αλλά ζημιωνόμαστε πνευματικά.

Τώρα θα αλλάξουμε τον δρόμο και την πορεία της ζωής μας; Είναι απατηλή η αμαρτία και μας εξαπατά εύκολα. Όσο πιστεύουμε σε μία ευτυχία που δεν μας εξυψώνει ηθικά και πνευματικά, όταν δεν νιώθουμε ότι απεμπολούμε την αγάπη του Θεού και την πνευματική ζωή. Αντί να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία μας, παγιδευόμαστε στις προσφορές των παθών και της εκκοσμίκευσης. Αντί να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, έχουμε ανεχτεί και υποκύψει στον κατεξουσιασμό και την δουλικότητα του ανθρώπου.

Ενώπιόν μας βρίσκεται ο Άγιος Σπυρίδων. Πώς τον εορτάζουμε σήμερα; Μόνοι, μονώτατοι να τον ικετεύουμε υπέρ των ημετέρων αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων. Όμως ελπίζουμε στην επιστροφή όλων και τον παρακαλούμε για την επανάκαμψη! Αλλά κι εμείς ως εργάτες του αμπελώνος αστοχήσαμε στην πορεία της διακονίας μας, φανήκαμε ελλειμματικοί και δεν φροντίσαμε όπως θα έπρεπε τα κλήματα του Θεού. Κι εμείς, με τις πρεσβείες του Αγίου, θα πρέπει να φανούμε πιο δυνατοί, ώστε να στηρίξουμε αληθινά τα κλήματα να ξαναγίνουν υγιή πνευματικά!

Ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλες και όσους εορτάζουν, όχι μόνο στην Κέρκυρα, αλλά και απανταχού της γης!

Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κερκύρας τέλεσε δέηση γονυκλινής στο ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος τόσο υπέρ υγείας όσων νοσούν από τον κορωνοϊό, όσο και υπέρ αναπαύσεως όσων κοιμήθηκαν από την φοβερή ασθένεια.

corfutvnews.gr

Διαβάστε ακόμα