Τρισάγιο για τον Καστορίας Σεραφείμ από τον Μητροπολίτη Σπάρτης

Τα ξημερώματα της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου 2020 εκοιμήθη, σε ηλικία 61 ετών, ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Σεραφείμ, ο οποίος διατηρούσε στενό πνευματικό δεσμό με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο και είχε επισκεφθεί κατ’ επανάληψη την Ιερά Μητρόπολή μας.

Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Καστορίας την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020 είχε μεταφερθεί στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με συμπτώματα κορωνοϊού. Την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, προκειμένου να τύχει στενότερης παρακολουθήσεως, εισήχθη στην ΜΕΘ, όπου δυστυχώς μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία κατέληξε.

Η Εξόδιος Ακολουθία τελέσθηκε το πρωί της Τετάρτης 30 Δεκεμβρίου 2020, στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστορίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, εκπροσώπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Προέδρου Αυτής Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, και συμπροσευχομένου του Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως, Σεβ. Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ, εκπροσώπου του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος, επίσης το πρωί της Τετάρτης, στο πλαίσιο της καθιερωμένη ετήσιας Θείας Λειτουργίας στο παρεκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, επί τη αναμνήσει των εγκαινίων του, τέλεσε Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Σεραφείμ. Παράλληλα εκφράζει την βαθιά του οδύνη για την απώλεια ενός άξιου Ιεράρχη, ενός πνευματικού αδελφού, ενός αγνού πατριώτη, ενός ακούραστου υπηρέτη του Πανάγαθου Θεού, που πάντα λειτουργούσε με γνώμονα τις χριστιανικές διδαχές και την αγάπη του για το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεώς του.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Σεραφείμ (κατά κόσμον Ιωάννης Παπακώστας) γεννήθηκε το 1959 στο Αγναντερό Καρδίτσας. Φοίτησε στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, όπου αποφοίτησε το 1983.  Στη συνέχεια φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε το πτυχίο του το 1987.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1983 και Πρεσβύτερος το 1987. Υπηρέτησε ως Διάκονος, Εφημέριος- Ιεροκήρυκας και Ιερατικός Προϊστάμενος στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων.  Παράλληλα διατέλεσε Διευθυντής Νεότητος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπεύθυνος Πρωτοκόλλου στην Ιερά Σύνοδο και το 1990 ως Γραμματέας στην Ιερά Σύνοδο. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 5 Οκτωβρίου 1996. Με μέριμνά του αναδείχθηκαν και αγιοκατατάχθηκαν πολλοί τοπικοί άγιοι της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας. Η Μητρόπολη Καστορίας επί αρχιερατείας του οργανώθηκε και ανέπτυξε φιλανθρωπική και πνευματική δράση με πολλές πτυχές, όπως λειτουργία Γηροκομείου, Τράπεζα Αίματος, Τράπεζα Αγάπης, Ταμείο Υποτροφιών και Υπηρεσία Συμπαράστασης Ανέργων, Α.Μ.Ε.Α., Οικογένειας και Ασθενών κ.α.

Ο  Αναστάς Κύριος της ζωής και του θανάτου, ας αναπαύει την ψυχή του και ας τον κατατάξει μεταξύ των δικαίων.

Διαβάστε ακόμα