19η Επέτειος ενθρονίσεως του Μητροπολίτη Χαλκίδος

Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021 το πρωί στον Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, ετελέσθη, κεκλεισμενων των θυρών, ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούς τους Αρχιμ. Νικηφόρο Ευσταθίου-Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Νεκτάριο Ευγενικό-Ιεροκήρυκα και Θεοφύλακτο Τσαγκάρη-Προϊστάμενο της Ενορίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Θεοφύλακτος κάνοντας αναφορά αρχικά στην καθιερωμένη πλέον έλευση, κατ’ αυτές τις ημέρες, των αποτμημάτων των ιερών λειψάνων των αγίων Νεομαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης εκ Λέσβου, η οποία φέτος δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και εν συνεχεία στο πρόσωπο και την προσφορά του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, με αφορμή την 19η επέτειο της ενθρονίσεώς του στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.

Ο Σεβασμιώτατος, στο τέλος, ευχαρίστησε τον Θεό τον ιερό Κλήρο της Μοναστικές αδελφότητες τις Αρχές και τον ευλογημένο Λαό, ο οποίος παροικεί στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, ζήτησε την συγγνώμη όλων για τα λάθη τις παραλείψεις, τις αστοχίες του και παρακάλεσε να προσεύχονται για το φωτισμό του και την ενίσχυσή του, ώστε να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Ευχαρίστησε τον ομιλητή για το εμπνευσμένο περιεχόμενο της ομιλίας του και τους καλούς λόγους, οι οποίοι δείχνουν τα υιϊκά του αισθήματα για τον Επίσκοπο του, συνεχάρη δε και τον Ιεροκήρυκα π. Νεκτάριο, για την επέτειο της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας του και της εις Αρχιμανδρίτη χειροθεσίας του.

Με συγκίνηση αναφέρθηκε στο τίμιο και άγιο πρόσωπο του εκ Χαλκίδος καταγόμενου αείμνηστου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου, υπέρ αναπαύσεως του οποίου τελέσθηκε το ιερό μνημόσυνο με αφορμή την αυριανή συμπλήρωση διετίας από της εκδημίας του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παύλος, με το ήθος του και την σπάνια σε μέγεθος και ποιότητα προσφορά του, εδόξασε τον Θεό και την Αγία μας Εκκλησία. Με άφθαστο ιεραποστολικό ζήλο, με αγάπη έμπρακτη και γενναιόδωρη όργωσε, στην κυριολεξία, τον αγρό της Ιεράς μας Μητροπόλεως, έσπειρε με πόνο και θυσίες αμέτρητες τον λόγο του Θεού και τον επότισε με τον τίμιο ιδρώτα του.

Με ευγνωμοσύνη και εγκάρδια αισθήματα του ευχόμαστε να απολαύσει τα άφθαρτα και αιώνια βραβεία των κόπων του και τον παρακαλούμε, στο ουράνιο θυσιαστήριο όπου παρεδρεύει, να πρεσβεύει για όλο τον κόσμο και για την γενέτειρα του την Χαλκίδα εκεί όπου είδε το φως του ήλιου και μετά από Θεία Λειτουργία αποχαιρέτησε τον κόσμο τούτο.

Όλες οι Ακολουθίες μετεδόθησαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7fm).

Διαβάστε ακόμα